Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Κατηγορούν τη Γαλλία για την απόπειρα



«Ρήγμα» στο εσωτερικό της χούντας της Γουινέας διέκριναν Δυτικοί αναλυτές, ερμηνεύοντας έτσι την απόπειρα δολοφονίας κατά του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος λοχαγού Μουσά Νταντίς Καμαρά, στις 3 Δεκεμβρίου, την οποία ο εκπρόσωπος της χούντας και υπουργός Επικοινωνιών Ιντρισά Σερίφ απέδωσε χθες σε «σχέδιο πραξικοπήματος» του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Σερίφ ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κουσνέρ τηλεφώνησε μαζί με τον Αλφά Κοντέ, ηγέτη της αντιπολίτευσης, στον Μοχάμεντ Ιμπν Τσαμπάς, πρόεδρο της Επιτροπής της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής, ζητώντας του να έλθει σε επαφή «με το εσωτερικό της Γουινέας, με σκοπό την οργάνωση πραξικοπήματος για την ανατροπή του καθεστώτος, απόντος του αρχηγού του κράτους». Ο ίδιος κατονόμασε ως δράστη της απόπειρας τον υπασπιστή του Καμαρά, Αμπουμπακάρ Σιντικί Ντιακιτέ ή «Τουμπά», και επικαλούμενος ομολογίες συλληφθέντων μετά την απόπειρα, έκανε λόγο για ανάμιξη «υπηρεσιών των αποικιοκρατών», εμπλέκοντας άμεσα τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες

Η σφαγή 157 ανθρώπων

Ο Καμαρά, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2008 μετά τον θάνατο του προέδρου Λανσανά Κοντέ, πυροβολήθηκε στο κεφάλι την περασμένη Πέμπτη και στη συνέχεια χειρουργήθηκε στο Μαρόκο. Ο Καμαρά είχε αρχικώς δηλώσει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές του 2010, στη συνέχεια όμως οι διαθέσεις του μετεστράφησαν. Σημείο καμπής υπήρξε η σφαγή 157 ανθρώπων στο στάδιο της πρωτεύουσας Κονακρί, όπου είχε συγκέντρωση η αντιπολίτευση, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις επακολούθησαν δολοφονίες και βιασμοί στους δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις.

Τον Καμαρά αντικαθιστά ο υπουργός Αμυνας στρατηγός Σεκουμπά Κονατέ, στο πρόσωπο του οποίου η Ουάσιγκτον διακρίνει «ευκαιρίες ομαλής επανόδου στην πολιτική διακυβέρνηση», εφόσον δεν επιστρέψει ο Καμαρά. Εξού και προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.