Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Το Ιράν εκτόξευσε πύραυλο


Κυρώσεις ζητεί ο Μπράουν, αμυντικούς λόγους επικαλείται η Τεχεράνη

AFP, Reuters

Σατζίλ σημαίνει στα φαρσί «ψημένος πηλός». Ο όρος παραπέμπει σε μια ιστορία του Κορανίου, κατά την οποία θεϊκά πουλιά προστάτεψαν την πολιορκούμενη Μέκκα, εκσφενδονίζοντας βλήμματα ψημένου πηλού εναντίον των άπιστων εισβολέων. «Σατζίλ-2» βάφτισε το ιρανικό καθεστώς τον πλέον εξελιγμένο, μέχρι σήμερα, πύραυλο που έχει κατασκευάσει, ο οποίος δοκιμάστηκε για πρώτη φορά χθες το πρωί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Ο συμβολισμός ήταν ευθύβολος: «Οι πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν είναι αποκλειστικά αμυντικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας και δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ επιθετικά εναντίον οποιασδήποτε χώρας» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, ταξίαρχος Αχμάντ Βαχιντί.

Οι διαβεβαιώσεις της Τεχεράνης δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν, ωστόσο, τη Δύση. Κατά τον Γκόρντον Μπράουν, η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν «προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και αποτελεί, από την πλευρά μας, λόγο να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κυρώσεις». Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις στην Κοπεγχάγη, όπου ταξίδεψε για να παραστεί στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, συζήτησε δε τα της ιρανικής δοκιμής με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν.



Ο «Σατζίλ-2» έχει βεληνεκές γύρω στα 1.930 χιλιόμετρα, γεγονός που δίνει στο Ιράν τη δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή ή και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε περίπτωση πολέμου. Πέραν του μεγαλύτερου βεληνεκούς από τους παλαιότερους πυραύλους «Σαχάμπ-3», το νέο προϊόν της ιρανικής πολεμικής βιομηχανίας πλεονεκτεί κατά το ότι τροφοδοτείται κατά 100% από στερεά καύσιμα. Σύμφωνα πάντα με τον Βαχιντί, «δεδομένης της υψηλής του ταχύτητας, είναι αδύνατο να καταστραφεί από αντιπυραυλικά συστήματα, καθώς δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ιρανικής Δικαιοσύνης Σαντέκ Λαριτζανί προειδοποίησε για πρώτη φορά τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία ικανά να τους οδηγήσουν στα εδώλια των κατηγορουμένων, μη διστάζοντας μάλιστα να τους συγκρίνει με την εξόριστη ηγεσία της τρομοκρατικής, κατά την Τεχεράνη, οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού». «Αν δείξαμε ανοχή μέχρι τώρα, μη διανοηθείτε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει» δήλωσε ο Λαριτζανί, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά των ηγετών της αντιπολίτευσης ως «καθαρό έγκλημα εναντίον της εθνικής ασφάλειας». Αν και ο Σαντέκ Λαριτζανί δεν ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα, τα βέλη του σημάδευαν ξεκάθαρα τους δύο μεταρρυθμιστές ανθυποψηφίους του Αχμεντινετζάντ στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί. Εξάλλου, οι ιρανικές αρχές οργανώνουν αύριο Παρασκευή, ημέρα προσευχής και αργίας στο Ιράν, διαδηλώσεις κατά της προσβολής που έγινε στο πρόσωπο του αγιατολάχ Χομεϊνί από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έκαψαν φωτογραφίες του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στις κινητοποιήσεις της 7ης Δεκεμβρίου. Το περιστατικό θεωρήθηκε προβοκάτσια από την αντιπολίτευση και έδωσε την αφορμή να κινητοποιηθεί η κοινωνική βάση των σκληροπυρηνικών.


1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.