Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Εικονική επιδρομή πάνω από το Αγαθονήσι



Εικονική επιδρομή πάνω από το Αγαθονήσι έκαναν την Τρίτη έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εισέβαλαν στο FIR Αθηνών στη μία το μεσημέρι.

του Μάκη Πολλάτου

Με την πτήση τους, τα έξι τουρκικά μαχητικά που ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος αέρος, δημιούργησαν κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος αφού εισέβαλαν σε δεσμευμένη περιοχή όπου εκτελούσαν γυμνάσια 14 ελληνικά και γαλλικά μαχητικά! Στη συγκεκριμένη περιοχή, νοτιοδυτικά της Ικαρίας, την ώρα που εισέβαλαν τα τουρκικά μαχητικά βρισκόταν σε εξέλιξη κοινή αεροπορική άσκηση ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων με τη συμμετοχή 4 ελληνικών και δέκα γαλλικών μαχητικών. Κατά πληροφορίες μάλιστα, οι Τούρκοι πιλότοι δημιούργησαν συνθήκες έντασης όταν οδήγησαν τα οπλισμένα μαχητικά τους σχεδόν δύο μίλια κοντά στα γαλλικά Rafale.

Για την αποτροπή δημιουργίας «κόκκινου» επεισοδίου, ενεργοποιήθηκε η απ’ ευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ του ελληνικού ΝΑΤΟικού αεροπορικού στρατηγείου της Λάρισας και του τουρκικού συμμαχικού κέντρου στο Εσκί Σεχίρ.

Το εντυπωσιακό είναι παρά τις διαβουλεύσεις, η Άγκυρα επέτρεψε στα μαχητικά της να συνεχίζουν ανενόχλητα την πτήση τους εντός του FIR Αθηνών. Μάλιστα στις δυο το μεσημέρι και αφού οι εισβολείς είχαν συμπληρώσει μια ώρα πτήσης στον ελληνικό χώρο πληροφοριών πτήσης, τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν να προκαλούν πετώντας πάνω από το Αγαθονήσι.

Χωρισμένα σε δυο ομάδες τα τέσσερα από τα τουρκικά μαχητικά έκαναν πολύ χαμηλή διέλευση μόλις χίλια πόδια από τις ακτές του νησιού, ενώ τα άλλα δύο πέρασαν και αυτά πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 5100 ποδών.



Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν εικονικά από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Για την τουρκική πρόκληση ενημερώθηκε ήδη το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Άμυνας θα καταθέσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν την υπέρπτηση και την παρενόχληση της ελληνογαλλικής άσκησης στις αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ.

Συνολικά την Τρίτη καταγράφηκαν 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 7 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από 17 τουρκικά αεροσκάφη (14 μαχητικά και 3 ελικόπτερα).


Ριψοκίνδυνες παραβιάσεις στην Ικαρία
Κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος προκάλεσαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εισέβαλαν χθες το μεσημέρι σε δεσμευμένη περιοχή νοτιοδυτικά της Ικαρίας εντός του FΙR Αθηνών, την ώρα που εκτελείτο κοινή ελληνογαλλική αεροναυτική άσκηση (με τη συμμετοχή τεσσάρων ελληνικών και δέκα γαλλικών μαχητικών). Συνολικά εισήλθαν στο FΙR Αθηνών έξι τουρκικά μαχητικά, τα οποία έφεραν πυραύλους αέρος- αέρος, και έφθασαν σε απόσταση περίπου δύο ναυτικών μιλίων από τα γαλλικά Rafale. Με σκοπό μάλιστα να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στο νατοϊκό CΑΟC της Λάρισας και του CΑΟC στο Εσκί Σεχίρ. Υπήρξε όμως και συνέχεια, καθώς τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν αργότερα σε χαμηλή πτήση πάνω από το Αγαθονήσι, τα τέσσερα εξ αυτών σε ύψος 1.000 ποδών και τα άλλα δύο σε ύψος 5.100 ποδών. Για την τουρκική δραστηριότητα ενημερώθηκαν τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το ΝΑΤΟ.
Τουρκικά F-16 κατά γαλλικών Rafale F.1/F.2 και Super Etendard στο Αιγαίο !

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr τα έξι τουρκικά μαχητικά που έκαναν την υπέρπτηση επάνω από το Αγαθονήσι, πριν την ενέργεια αυτή, προχώρησαν σε μία πρόκληση από αυτές που ακόμα και για τα δεδομένα της Άγκυρας, σπανίζει: "Εισέβαλαν" στην δεσμευμένη περιοχή όπου διεξαγόταν η ελληνογαλλική αεροπορική άσκηση (4 ελληνικά F-16 της 335Μ, 2 Rafale F.1/F.2 και 8 Super Etendard από το αεροπλανοφόρο R91"Σαρλ Ντε Γκολ") και κινήθηκαν κατά των γαλλικών αεροσκαφών που εκείνη την στιγμή συνασκούντο με τα ελληνικά!

Tα ελληνικά αεροσκάφη έκαναν δοκιμές σύζευξης με Link 16 με τα γαλλικά (οι δοκιμές ήταν απόλυτα επιτυχημένες), όταν στις οθόνες ελληνικών και γαλλικών μαχητικών έκαναν την εμφάνισή τους τα τουρκικά μαχητικά.

Ένα αεροσκάφος E-2C Hawkeye έγκαιρης προειδοποίησης του γαλλικού αεροπλανοφόρου που συμμετείχε στην άσκηση εντόπισε τα ίχνη των εισβολέων από την Ανατολή και ενημέρωσε σχετικά τα γαλλικά και ελληνικά αεροσκάφη.

Τα τουρκικά μαχητικά ενημερώθηκαν ότι στην περιοχή γίνεται άσκηση και ότι εισέρχονται σε δεσμευμένο χώρο, αλλά όχι απλώς αδιαφόρησαν, αλλά μπήκαν στη μέση της άσκησης και πλησίασαν στα 2 μίλια απόσταση τα δύο Rafale.

Ελληνικά μαχητικά φυλακής, όχι αυτά που συμμετείχαν στην άσκηση, κινήθηκαν εναντίον τους και τότε τα τουρκικά αεροσκάφη "ανέκρουσαν πρύμνα" και πέρασαν επάνω από το Αγαθονήσι, ολοκληρώνοντας μία πρόκληση από αυτές που σίγουρα δεν συνηθίζονται.

Η κίνηση βέβαια, μόνο τυχαία δεν ήταν: Η δεσμευμένη περιοχή βρίσκεται μεταξύ Ικαρίας-Μυκόνου-Φούρνων και περιείχε εδαφικό τμήμα της Ικαρίας, και για την οποία έχει εκδόσει ΝΟΤΑΜ περί "αποστρατιωτικοποίησης" της εν λόγω νήσου η Τουρκία.

Πριν από λίγο σχηματισμός αποτελούμενος από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησε εξαπλή υπέρπτηση στα 300 μέτρα πάνω από το Αγαθονήσι.

Πιο συγκεκριμένα (και ενώ ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας παρέθετε γεύμα στους στρατιωτικούς συντάκτες παρουσία και του ΑΝΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη!) ο σχηματισμός που αποτελείτο από έξι μαχητικά αεροσκάφη εισήλθε αρχικά στο FIR Αθηνών στις 13:00 και ενώ τα αεροσκάφη επιχειρούσαν εντός του ΕΕΧ στις 13:59 το σύνολο του σχηματισμού πραγματοποίησε εξαπλή υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι.

Το αξιοσημείωτο στην συγκεκριμένη πρόκληση των Τούρκων είναι πως δεν αποσπάστηκαν μαχητικά από το σχηματισμό για να εκτελέσουν την υπέρπτηση αντίθετα και τα έξι μαχητικά πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, τα δύο σε ύψος 5.100 ποδών και τα τέσσερα σε ύψος 1.000 ποδών (300 μέτρα). Τα ελληνικά μαχητικά δεν πρόλαβαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά...

Η εξαπλή υπέρπτηση θεωρείται απάντηση της Άγκυρας στην άρνηση της κυβέρνησης όπως διατυπώθηκε σε σχετική συνέντευξη του Δ. Δρούτσα και όπως περιλαμβάνεται στην απάντηση Γ. Παπανδρέου προς τον Τ. Ερντογάν περί απόρριψης του τουρκικού αιτήματος διαπραγμάτευσης του νυν καθεστώτος του Αιγαίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.