Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ελβετικό «όχι» στην κατασκευή νέων μιναρέδων


ΓΕΝΕΥΗ. Σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής στην Ελβετία, με το οποίο το 57% των ψηφισάντων είπε «όχι» στην κατασκευή νέων μιναρέδων στη χώρα. Παράλληλα, το δημοψήφισμα ενεργοποίησε τα ανακλαστικά υπερσυντηρητικών στην Ολλανδία και τη Δανία, όπως ο ακροδεξιός Ολλανδός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς και η Δανή ηγέτις του Κόμματος του Λαού, Πία Κγέρσγκααρντ, οι οποίοι ζητούν τη διεξαγωγή ανάλογου δημοψηφίσματος στις χώρες τους. Επιπλέον και παρά τις διαβεβαιώσεις της Ελβετής υπουργού Δικαιοσύνης Εβελίν Βίντμερ, πως η χώρα της στηρίζει την ανεξιθρησκεία, ο ιμάμης του τζαμιού της Γενεύης συνέστησε στους μουσουλμάνους να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Το Βατικανό επίσης στηλίτευσε την απόφαση των Ελβετών, τονίζοντας ότι καταφέρει πλήγμα στη θρησκευτική ελευθερία. Για αποτέλεσμα που αντανακλά ισλαμοφοβία της Δύσης μίλησαν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες στο Πακιστάν, στην Ινδονησία και την Αίγυπτο.

«Προκατάληψη και φόβος»


«Το αποτέλεσμα εκφράζει προκατάληψη και φόβο», δήλωσε ο Καρλ Μπιλντ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, χώρας η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σοκαρισμένος δήλωσε και ο Γάλλος ομόλογός του, Μπερνάρ Κουσνέρ, αλλά και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, ενώ την έντονη ανησυχία του εκφράζει και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για το φόβο εξισλαμισμού της Ελβετίας, φόβος που υπάρχει και στη Γερμανία και ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Οι μόνοι που δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις στην Ελβετία ήταν η Μερίν Λεπέν, ηγέτις του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, η οποία τόνισε ότι οι Ελβετοί εξέφρασαν την ανησυχία που μοιράζονται πολλοί λαοί στην Ευρώπη. Σημειωτέον ότι οι μουσουλμάνοι αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού πληθυσμού των 7,5 εκατομμυρίων στην Ελβετία.

http://news.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστά γράφεις για μιναρέδες. Όλα τα ΜΜΕ είπαν για "θρησκευτικούς χώρους", "τζαμιά" κοκ. Η διαφορά είναι τεράστια. Ο μιναρές δεν είναι ένας χώρος όπου προσεύχονται οι πιστοί. Δεν είναι όπως η εκκλησία. Είναι ένας δεκάμετρος πύργος (όπως φαίνεται και στην ελβετική αφίσα, που παρέλειψαν να δείξουν τα κανάλια) όπου ανεβάνει ο ιμάμης και φωνάζει. Συνεπώς δεν είναι ένας κλειστός ναός, όπου οι ομόδοξοι συνευρίσκονται, χωρίς να ενοχλούν. Γιατί λοιπόν, να ακούνε τα κελεύσματα, επτά φορές την ημέρα, κάποιοι που δεν είναι μουσουλμάνοι; Δικαίωμα δεν έχουν οι αλλόθρησκοι( άπιστοι χριστιανοί) για την δική τους εσωτερική πίστη; Εν τέλει, δεν αποτελεί ένα είδος καταναγκαστικού προσυλυτι- σμού;
    Εύγε στους Ελβετούς, που διαφύλαξαν δημοκρατικά τα δικαιώματά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.