Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Καμικάζι έσπειρε τον θάνατο στην Καμπούλ


AFP, Reuters, AP

ΚΑΜΠΟΥΛ. Νέες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν χθες στο Αφγανιστάν, η μία εκ των οποίων, μάλιστα, σε καλά φυλασσόμενη συνοικία της πρωτεύουσας. Στόχος της ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Αχμάντ Ζία Μασούντ, ο οποίος όμως επέζησε του χτυπήματος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το παγιδευμένο του όχημα κοντά στο φυλάκιο που βρίσκεται έξω από την οικία του κ. Μασούντ και στη συνέχεια το ανατίναξε. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και δύο άνδρες της προσωπικής φρουράς του πρώην αντιπροέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς απέναντι από το σημείο του χτυπήματος υπάρχει ξενοδοχείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον από ξένους διπλωμάτες και δημοσιογράφους. Μολονότι το κτίριο υπέστη ζημιές από την ισχυρότατη έκρηξη, ουδείς από τους ενοίκους του τραυματίστηκε σοβαρά. Μέχρι χθες το βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη του χτυπήματος.

Δύο ακόμη Βρετανοί και δύο Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε άλλη βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν, στην επαρχία Χελμάντ. Επίσης, τον θάνατο βρήκε και ένας Αμερικανός στρατιώτης, χωρίς το Πεντάγωνο να ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις συνθήκες του περιστατικού. Υπενθυμίζεται ότι η διαρκής επιδείνωση στον τομέα της ασφάλειας εξανάγκασε πρόσφατα τον ΟΗΕ να μετακινήσει εκατοντάδες υπαλλήλους του από το Αφγανιστάν.



Τη στιγμή της επίθεσης στην Καμπούλ, πάντως, ξεκινούσε τριήμερο συνέδριο για τη διαφθορά στο αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για καταπολέμηση των φαινομένων ανομίας και ατιμωρησίας και στηλίτευσε τις δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε όμως η παρουσία –και μάλιστα στις θέσεις των επισήμων– του δημάρχου της Καμπούλ, Αμπντούλ Αχάντ Σαγιεμπί, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε τετραετή φυλάκιση για δωροδοκία. Ο κ. Σαγιεμπί, ο οποίος είναι στενότατος πολιτικός σύμμαχος του κ. Καρζάι, έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους, εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης που έχει ασκήσει για την ποινή του. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Καρζάι τον υπερασπίστηκε δημοσίως υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τίμιο άνθρωπο. Εντούτοις, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η υπεράσπιση του πλέον υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου που έχει ποτέ καταδικαστεί για διαφθορά στα Αφγανιστάν, δεν συνάδει με τις υπόλοιπες δεσμεύσεις του κ. Καρζάι. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο πρόεδρος διασαφήνισε ότι αν τελεσιδικήσει η υπόθεση εναντίον του κ. Σαγιέμπι, τότε ο δήμαρχος θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, υπονοώντας έτσι ότι δεν θα του απονείμει χάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.