Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Η Κίνα επεκτείνει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες


Του Keith Bradsher
The New York Times


Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Κίνα θα κατασκευάσει τριπλάσιους πυρηνικούς αντιδραστήρες από όσους όλα τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου μαζί, γεγονός που θα συμβάλει στην προσπάθεια για την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ήδη λειτουργούν στην Κίνα έντεκα πυρηνικά εργοστάσια, με προοπτική να ξεκινάει η κατασκευή άλλων δέκα κάθε χρόνο. Μέχρι σήμερα, δεν σημειώθηκε κανένα ατύχημα στη λειτουργία τους. Εντούτοις, η ταχύτητα με την οποία προχωρεί το πρόγραμμα των νέων αντιδραστήρων εγείρει φόβους για την ασφάλειά τους. Η τελευταία χώρα που αποτόλμησε παρόμοια επέκταση του δικτύου πυρηνικών αντιδραστήρων της ήταν η Αμερική, στη δεκαετία του 1970. Οι αλλεπάλληλες κατασκευές όμως σταμάτησαν με το ατύχημα στο Θρι Μάιλς Άϊλαντ, το 1979. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το ότι η Κίνα κατασκευάζει τους περισσότερους αντιδραστήρες της κοντά σε μεγάλες πόλεις, εκθέτοντας έτσι σε κίνδυνο δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους της, σε περίπτωση ατυχήματος.




Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι η επιχειρηματική κουλτούρα της Κίνας βάζει συνήθως τα θέματα ασφαλείας σε δεύτερη μοίρα, ενώ πρωτεύουσα σημασία έχει συνήθως ο περιορισμός του κόστους - όπως αποδεικνύουν και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα στις βιομηχανίες γαλακτοκομικών, φαρμάκων και παιχνιδιών, αλλά και η τραγωδία με την κατάρρευση δεκάδων σχολείων, μετά τον περυσινό σεισμό στην επαρχία Σετσουάν. «Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε η γρήγορη επέκταση των πυρηνικών εργοστασίων να μην υπονομεύσει την ποιότητα και την ασφάλειά τους» δήλωσε πέρυσι ο Λι Γκανγιέ, διευθυντής της Κινεζικής Επιτροπής για την Πυρηνική Ασφάλεια, σε ομιλία του πριν από λίγους μήνες.

Πάντως, ήδη αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο σκάνδαλο στον τομέα. Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση απέλυσε και συνέλαβε τον πανίσχυρο πρόεδρο της Κινεζικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Κανγκ Ριξίν, ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε μίζες 260 εκατομμυρίων δολαρίων στους διαγωνισμούς για την κατασκευή εργοστασίων. Μέχρι σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του, αλλά ο κ. Κανγκ κρατείται στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας. Αν και το σκάνδαλο δεν είχε σχέση με την ασφάλεια των εργοστασίων, αποτελεί ένδειξη ότι ορισμένα ανώτατα στελέχη του δημοσίου που επιλαμβάνονται των σχετικών αποφάσεων ενδεχομένως να χρηματίζονται. Εξάλλου, στη διαδικασία κατασκευής εργοστασίων δεν εμπλέκεται μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ένα δίκτυο εργολάβων και υπεργολάβων που θα ήθελαν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.