Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Φόβοι περί νομισματικού «παγκοσμίου πολέμου»


Για γενικευμένη διεθνή νομισματικό «πόλεμο» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, που «επιτίθεται» κατά των υποτιμήσεων.

Ένας νομισματικός «παγκόσμιος πόλεμος» μαίνεται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουΐντο Μαντέγκα, καθώς οι κυβερνήσεις διεθνώς επιδίδονται σε έναν αγώνα υποτίμησης των νομισμάτων τους για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια «επίθεση» ενός υψηλά ισταμένου πολιτικού στελέχους εναντίον αυτής της νέας τάσης η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος μετά την οικονομική κρίση.

Πολλές χώρες - με την Κίνα να κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσά τους- έχουν προχωρήσει σε εσκεμμένη αποδυνάμωση των νομισμάτων τους, «πουλώντας» σε ξένα χρηματιστήρια ή κρατώντας τα επιτόκια επίτηδες χαμηλά για να κάνουν φτηνότερες τις εξαγωγές τους.

Πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι τέτοιου είδους κινήσεις οδηγούν σε νομισματική αστάθεια. Επίσης, τέτοιου είδους ανταγωνισμός ανάμεσα στις χώρες πάνω στην υποτίμηση κάνει ακόμα δυσκολότερη τη διαμόρφωση μίας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως η πρόσφατη οικονομική ύφεση- ειδικά εν μέσω φόβων για νέα κρίση.

Το εν λόγω θέμα είναι ψηλά στον κατάλογο αυτών που θα συζητηθούν στην προσεχή συνάντηση του G20 το Νοέμβριο στη Νότια Κορέα. Η Κίνα αντιστέκεται σε πιέσεις από τις ΗΠΑ για αύξηση της αξίας του γουάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολλές οι ασιατικές οικονομίες οι οποίες, αν και επιθυμούν και αυτές κάτι τέτοιο, διστάζουν να εκδηλωθούν, λόγω φόβων για πιθανά «αντίποινα» από τη Λαϊκή Δημοκρατία, με την οποία οι περισσότερες έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς. Αντίστοιχα κινήθηκε και η Ελβετία πέρυσι, η οποία προχώρησε σε μαζικές πωλήσεις ελβετικών φράγκων για να αποδυναμώσει το νόμισμά της.

Ο Γκουΐντο Μαντέγκα προέβη σε αυτά τα σχόλια σε ομιλία του στο Σάο Πάολο, ενώπιον Βραζιλιάνων βιομηχάνων.

«Βρισκόμαστε εν μέσω ενός νομισματικού παγκοσμίου πολέμου, μίας γενικότερης αποδυνάμωσης των νομισμάτων. Αυτό μας απειλεί, καθώς μειώνει την ανταγωνιστικότητά μας» είπε σχετικά.

Η οικονομία της Βραζιλίας είναι από τις πλέον ανθούσες, λόγω επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων και αύξησης της παραγωγής πετρελαίου. Ξένοι επενδυτές έχουν συρρεύσει στη χώρα, εξαιτίας υψηλών επιτοκίων και νέων επενδυτικών ευκαιριών. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, το νόμισμά της, το ρεάλ, είναι το πλέον υπερτιμημένο στον κόσμο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.