Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα προσπάθεια για πυρηνικό αφοπλισμό από τα Ηνωμένα Έθνη



Δέκα χώρες ανακοίνωσαν μια νέα πρωτοβουλία για τον διεθνή πυρηνικό αφοπλισμό στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη χθες Τετάρτη.

Υπουργοί Εξωτερικών, προεξαρχόντων αυτών της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, εξέφρασαν την ελπίδα να δοθεί νέα ώθηση στις προσπάθειες αποτροπής της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και του αφοπλισμού.

Θέλουν να εκμεταλλευθούν την «ευκαιρία» που παρουσιάστηκε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι αρχίζουν νέες προσπάθειες αφοπλισμού νωρίτερα εφέτος, σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκουίντο Βεστερβέλε.

Στην πρωτοβουλία μετέχουν ακόμα η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Χιλή. Ουδεμία από τις χώρες αυτές διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Αντιπροσωπείες των χωρών που μετέχουν στην πρωτοβουλία, που ονομάστηκε Διαπεριφερειακή Ομάδα για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και τον Αφοπλισμό, θα συναντηθούν εκ νέου στο Βερολίνο. Δεν καθορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.