Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Φεύγουν οι Αμερικανοί, μένει ο φόβος για πραξικόπημα


Του Antony Shadid
The New York Times


Η πολιτική ελίτ του Ιράκ που επανεμφανίσθηκε στην εξουσία μετά την αμερικανική εισβολή και στην οποία εναποτέθηκε το μέλλον της χώρας, έχει ήδη εισέλθει στη διαδικασία μιας καταδικαστικής αυτοκριτικής.

Πρόκειται για έναν μάλλον ζοφερό οιωνό σε μια χώρα όπου ο φόβος νέων αιματηρών συγκρούσεων, ακόμα και ενός πραξικοπήματος κυριαρχεί εν μέσω τις αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων. «Θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τον τρόπο που ηγηθήκαμε αυτά τα χρόνια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Αντελαμπντούλ Μαχντί, πρώην εξόριστος και νυν εξέχουσα προσωπικότητα της ιρακινής πολιτικής.


Απρόβλεπτες συνέπειες

Το συμπέρασμα του κ. Μαχντί έχουν υιοθετήσει ουκ ολίγα μέλη της κοινότητας των Ιρακινών εξορίστων που επέστρεψαν για να κυβερνήσουν τη χώρα μετά την αποκαθήλωση του Σαντάμ Χουσεΐν και αντανακλά τη διάχυτη ανησυχία ενός έθνους το οποίο, πέντε μήνες μετά τις εκλογές, παραμένει δίχως κυβέρνηση.
Ουδείς, βέβαια, είναι σε θέση να προβλέψει τις συνέπειες της κατάστασης που διαμορφώνεται. Επισήμως, οι Αμερικανοί ήλπιζαν σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα, ακόμα και αυτοί ανησυχούν για το μέλλον.

Σε πολλούς Ιρακινούς, ιδιαίτερα για εκείνους που βίωσαν κάποιο από τα τέσσερα πραξικοπήματα που ακολούθησαν την πτώση της μοναρχίας το 1958, το κλίμα της διάχυτης κοινωνικής αγανάκτησης ξυπνάει αναμνήσεις από τον συνδυασμό συνθηκών που είχαν οδηγήσει στην κατάλυση του πολιτεύματος. Δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που εμφανίζεται στη Μέση Ανατολή ο επικίνδυνος συνδυασμός ενός απρόβλεπτου και συνάμα διαιρεμένου στρατεύματος με ένα αγανακτισμένο εκλογικό Σώμα και μια απομονωμένη πολιτική τάξη. Αρκετοί Ιρακινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι στο τέλος θα προκύψει μια αδύναμη κυβέρνηση, προϊόν επίπονων συμβιβασμών, η οποία δεν θα φέρει εις πέρας το έργο της ανοικοδόμησης του κράτους.

Αποτυχία;
Είναι, εν τέλει, η διαγραφόμενη αποτυχία των πολιτικών προσώπων τα οποία στηρίχθηκαν από την Ουάσιγκτον η δυσβάσταχτη κληρονομιά που αφήνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ;

Είναι γεγονός ότι το Ιράκ πληρώνει το τίμημα αποφάσεων που λήφθηκαν τις πρώτες μέρες μετά την εισβολή, όταν η σκοπιμότητα θριάμβευε επί της προνοητικότητας. Οι δημόσιες συζητήσεις αναφορικά με τις αποφάσεις που είχαν τότε λάβει οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μαίνονται μέχρι σήμερα: η διάλυση του ιρακινού στρατού, οι διώξεις σε βάρος των μελών του Μπάαθ και η επιλογή της κατοχής της χώρας αντί του άμεσου σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης.

Η νέα πολιτική ελίτ του Ιράκ συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται ακόμα στην αντιπολίτευση, αδυνατώντας να ξεπεράσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε τα χρόνια της εξορίας.

Ο Ιρακινός πολιτικός εξακολουθεί να πράττει με γνώμονα την προσωπική του επιβίωση και όχι με στόχο την οικοδόμηση ενός ισχυρού κράτους. Άπαντες στο Ιράκ φοβούνται πλέον τον αστάθμητο παράγοντα. Τον άνθρωπο που θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς ίδιον όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.