Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010
Η Κίνα διακόπτει τις επαφές της με την Ιαπωνία
Επειδή ιαπωνικό δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση καπετάνιου ενός κινέζικου ψαροκάικου.
Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τις επαφές της με την ιαπωνική κυβέρνηση, σε ανώτατο επίπεδο, επειδή δικαστήριο της Ιαπωνίας παρέτεινε την κράτηση του καπετάνιου ενός κινέζικου ψαροκάικου.
Η ενέργεια της Ιαπωνίας «ζημίωσε σοβαρά τις διμερείς σινοϊαπωνικές ανταλλαγές», μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση, με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κίνα διακόπτει τις επαφές σε υπουργικό επίπεδο, σταματά τις συνομιλίες για την αύξηση των αεροπορικών δρομολογιών μεταξύ των δύο χωρών και αναβάλλει μια συνάντηση με Ιάπωνες αξιωματούχους με θέμα τον άνθρακα.
Λίγο νωρίτερα, ιαπωνικό δικαστήριο είχε παρατείνει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου την κράτηση του Κινέζου καπετάνιου το ψαροκάικο του οποίου συγκρούστηκε με δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά σε διεκδικούμενες και από τις δύο χώρες βραχονησίδες, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Οι ιαπωνικές αρχές κατηγορούν τον καπετάνιου ότι εμβόλισε σκόπιμα ένα από τα σκάφη τους.
«Η Κίνα ζητά την άμεση απελευθέρωση του καπετάνιου χωρίς προϋποθέσεις», ήταν η πρώτη αντίδραση του Μα Ζαοξού, εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν έγινε γνωστή η απόφαση. «Εάν η Ιαπωνία επιμένει να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, η κινεζική πλευρά θα λάβει αντίμετρα και όλες τις συνέπειες θα τις υποστεί η ιαπωνική πλευρά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Είναι η δεύτερη φορά, μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, που δικαστήριο παρατείνει την κράτηση του Κινέζου καπετάνιου Τζαν Τσισιόνγκ. Οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να τον κρατήσουν συνολικά για 20 ημέρες μέχρι να αποφασίσουν εάν θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του. Η Κίνα έχει κατ' επανάληψη ζητήσει την απελευθέρωση του Τσισιόνγκ και το Σάββατο οργανώθηκαν πολλές διαδηλώσεις σε διάφορες κινεζικές πόλεις ενώ είναι έντονη η αστυνομική παρουσία και έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο, μολονότι δεν υπήρξε καμία ένδειξη για ενδεχόμενη κινητοποίηση ή διαμαρτυρία.
Η διαμάχη για τα ακατοίκητα νησάκια -που αποκαλούνται Ντιαογιού στα κινεζικά και Σενκάκου στα ιαπωνικά- αφορά στην ουσία την κατοχή και την ιδιοκτησία μιας περιοχής που πιθανολογείται ότι είναι πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Νωρίτερα σήμερα η οικονομική εφημερίδα Νικέι είχε αναφέρει ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να ξεκινήσει γεώτηρησ κοντά σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, εάν η Κίνα κάνει και αυτή το ίδιο στο κοίτασμα Τσουνξιάο. Μάλιστα το Τόκιο μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει για το θέμα στο διεθνές ναυτικό δικαστήριο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.