Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Το Tόκιο ζητεί αποζημίωση από το Πεκίνο



Α.P., Reuters, AFP

ΤΟΚΙΟ. Ηλεκτρισμένο παραμένει το διπλωματικό τοπίο στην περιοχή της ανατολικής Ασίας, καθώς Κίνα και Ιαπωνία εξακολουθούν να ερίζουν αναφορικά με το καθεστώς των νησίδων Σενκάκου ή Ντιαογιού, όπως τα αποκαλούν οι Κινέζοι. Χθες το Τόκιο έθεσε ζήτημα καταβολής αποζημιώσεων για τις φθορές που υποστηρίζει ότι προκάλεσε ο καπετάνιος κινεζικού αλιευτικού που συνελήφθη στις 7 Σεπτεμβρίου κοντά στις νησίδες αυτές, προκαλώντας την κρίση. Επιπλέον, η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε την Κίνα να ανακαλέσει άμεσα δύο σκάφη του πολεμικού της ναυτικού, τα οποία φέρονται να περιπολούν στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά Σενκάκου -Ντιαογιού. Λίγες ώρες νωρίτερα, η κινεζική κυβέρνηση είχε υποδεχτεί με τιμές ήρωα τον καπετάνιο του αλιευτικού, ο οποίος παρέμεινε κρατούμενος επί 16 ολόκληρες ημέρες στην Ιαπωνία, και κάλεσε το Τόκιο, όχι μόνο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη σύλληψη του ψαρά, αλλά και να του καταβάλει χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη.


«Το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά των Κινέζων, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν αν επιθυμούν ή όχι την αποκατάσταση των μεταξύ μας σχέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιοσίτο Σενγκόκου. Ο ίδιος υποστήριξε χθες ότι η Ιαπωνία έχει ζητήσει ήδη τέσσερις φορές διά της διπλωματικής οδού την ανάκληση των δύο οπλισμένων σκαφών της Κίνας που πλέουν κοντά στις νήσους Σενκάκου ή Ντιαογιού. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μινγκ Πάο» του Χονγκ Κονγκ, η υπηρεσία Kινέζων αλιέων αποφάσισε να ζητήσει την αποστολή δύο οπλισμένων σκαφών στην περιοχή προς όφελος της ασφάλειας των μελών της. Την ίδια στιγμή, η διπλωματική διένεξη επηρεάζει ήδη και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, οι οικονομίες των οποίων συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες του κόσμου. Οι υπεύθυνοι δυτικών εταιρειών λογισμικού υποστήριζαν χθες ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει διατάξει αυστηρότερους ελέγχους στα προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία. Παράλληλα, τέσσερις Ιάπωνες εργαζόμενοι σε κατασκευαστική εταιρεία εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.