Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Με προβλήματα οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα
Η απόκτηση μετοχικού μεριδίου δεν συνεπάγεται διείσδυση στην κινεζική αγορά.
Εκ πρώτης όψεως, η Vodafone δεν θα έπρεπε να έχει παράπονα από την κινεζική αγορά. Στις 8 Σεπτεμβρίου, η εταιρία πούλησε το μερίδιό της 3,2% στην China Mobile έναντι 6,6 δισ. δολαρίων, το οποίο είχε αγοράσει 3,3 δισ. δολάρια μεταξύ 2000 και 2002. Ένα τέτοιο κέρδος θα έπρεπε να αποτελεί αφορμή για γιορτή.
Ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, όμως, δεν εξασφάλισε αυτό που πραγματικά επιθυμούσε: μία μέθοδο διείσδυσης στην κινεζική αγορά. Σε άλλες χώρες, η Vodafone απέδειξε το ταλέντο της να εξασφαλίζει πλειοψηφικό μερίδιο ύστερα από αρχική μικρή επένδυση, όχι όμως στην Κίνα, ενώ η εταιρία δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό.
Πολλές κινεζικές κρατικές εταιρίες επέτρεψαν τη διαπραγμάτευση των μετοχών στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι πετρελαϊκές ΒΡ, Exxon και Shell αγόρασαν σημαντικά μερίδια των κρατικών PetroChina και Sinopec. Η αμερικανική εταιρία αλουμινίων Alcoa επένδυσε στην κινεζική Chalco, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησαν και δυτικές τράπεζες.
Η φιλοδοξία των εταιριών αυτών για πρόσβαση στην κινεζική αγορά δεν πραγματοποιήθηκε, όμως, καθώς οι κινεζικές κρατικές εταιρίες δεν είχαν τόση ανάγκη ρευστού, πράγμα που θα τις έπειθε να παραχωρήσουν τον έλεγχο σε δυτικούς ομίλους.
Οι κινεζικές εταιρίες δεν αισθάνονται πια σαν «φτωχοί συγγενείς». Η China Mobile έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία ίση με το ήμισυ εκείνης της Vodafone, ενώ η PetroChina είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερη από τη ΒΡ.
Οι δυτικές ενεργειακές εταιρίες αντιλήφθηκαν γρήγορα την εξέλιξη αυτή. ΒΡ, Shell, Exxon και ABB είχαν πουλήσει τα μερίδιά τους σε κινεζικές κρατικές εταιρίες μέχρι το 2005. Η Alcoa βγήκε από το παιχνίδι το 2007, ενώ την τάση ακολούθησαν και επενδυτικές εταιρίες, εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίσης. Η πρόσφατη αρχική προσφορά μετοχών της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας δεν κίνησε το ενδιαφέρον καμίας δυτικής τράπεζας.
Οι δυτικές επιχειρήσεις παραπονούνται σήμερα για την αποτυχία τους να αποκτήσουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά, χωρίς ωστόσο να θέλουν να δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση του Πεκίνου, αναγνωρίζοντας ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη στην Κίνα.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.