Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η τήξη των πάγων ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση της Αρκτικής


Τη στιγμή που ο επιστημονικός κόσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το λιώσιμο του αρκτικού πάγου, οι εταιρείες ενέργειας ετοιμάζονται να σπεύσουν προς εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που «απελευθερώνονται» .

Μία από τις περιοχές που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή θεωρείται ότι είναι η Αρκτική ήπειρος, καθώς πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι αυξάνεται ο ρυθμός τήξης των παγετώνων.

Ως εκ τούτου, εκτάσεις οι οποίες ήταν καλυμμένες από αδιαπέραστους πάγους εδώ και χιλιετίες πλέον είναι σχετικά προσβάσιμες. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αρκτική είναι μία από τις μεγαλύτερες «αποθήκες» φυσικών πόρων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, αποτελεί πλέον ένα μοναδικό «βραβείο» για τις εταιρείες του χώρου της ενέργειας, καθώς επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν πως το 25% του συνόλου των κοιτασμάτων πετρελαίου και φ. αερίου που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα βρίσκονται εκεί.

Άλλες μελέτες κάνουν λόγο για 200 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου- δύο φορές την ποσότητα που έχει βρεθεί στο Κουβέιτ. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να εξακριβωθεί η πραγματική έκταση των κοιτασμάτων είναι μέσω της αποστολής ερευνητικών σκαφών.

Αν και υπάρχουν αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις (που θεωρούν ότι το ρίσκο για το αρκτικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά υψηλό), κάποιες εταιρείες είναι ήδη έτοιμες: η σκωτσέζικη Cairn Energy πρόσφατα ανακάλυψε κοιτάσματα πετρελαίου και φ. αερίου κοντά στη Γροιλανδία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τη Greenpeace.

«Είναι ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, η αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου σε ένα παρθένο και εύθραυστο οικοσύστημα» είπε ένας εκ των ακτιβιστών οι οποίοι αντέδρασαν ανεβαίνοντας σε μία από τις πλατφόρμες της εταιρείας στη Γροιλανδία και δένοντας τους εαυτούς τους με σκοινιά.

Η περίπτωση της Γροιλανδίας θεωρείται ως «εύκολη» καθώς η ακτή της είναι σχετικά εύκολο να εξερευνηθεί σε σχέση με άλλες, βορειότερες περιοχές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζούλιαν Ντάουντσουελ, του Ινστιτούτου Πολικών Ερευνών Scott του Cambridge, η αύξηση της θερμοκρασίας «ανοίγει» την περιοχή ακόμη περισσότερο. «Είναι πολύ μεγάλης σημασίας οι προβλέψεις για την αλλαγή του κλίματος στην Αρκτική κατά τις επόμενες δεκαετίες» είπε σχετικά.

Η Αρκτική θεωρείται από πολλούς επιστήμονες που ασχολούνται με τη δημιουργία μοντέλων ως η πιο ευαίσθητη περιοχή στον κόσμο. Κατά τον επόμενο αιώνα, εκτιμάται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή θα είναι διπλάσια από το θεωρούμενο ως μέσο όρο για το έτος 2100, που είναι υπολογίζεται στους 3-4 βαθμοί Κελσίου.

Καθώς τα κοιτάσματα «εύκολου» πετρελαίου στον κόσμο αρχίζουν να περιορίζονται, η πετρελαϊκή βιομηχανία στρέφει το βλέμμα της σε όλο και πιο αφιλόξενες περιοχές.

«[Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται] μειώνονται οι παγετώνες, οπότε τα τμήματα της Αρκτικής που σήμερα είναι πολύ δυσπρόσιτα εξετάζονται ως όλο και πιο ελκυστικές προοπτικές, ως πολλά υποσχόμενα μακροπρόθεσμα και όλο και πιο εύκολα όσον αφορά την προσέγγισή τους» σχολίασε ο δρ. Ντάουντσντελ.

Αυτή τη στιγμή μαίνεται μία διπλωματική «μάχη» πέντε χωρών σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των αρκτικών εκτάσεων. Η Ρωσία και η Νορβηγία έχουν συμφωνήσει σε συνεργασία στη Θάλασσα του Μπάρεντς, αλλά μέχρι τώρα οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι έχουν κρατήσει τις περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες μακριά.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει σύντομα, σύμφωνα με τον Μανουσέρ Τακίν, του Κέντρου Διεθνών Ενεργειακών Μελετών, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτός του ότι είναι περιορισμένα, απαιτούν διεργασίες εκατομμυρίων ετών για το σχηματισμό τους.

«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εξορύσσουμε δεν ανανεώνεται. Η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει γυρίσει όλο τον κόσμο εντοπίζοντας 'εύκολα' κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, οπότε τώρα απομένουν μόνο οι 'δύσκολες', αφιλόξενες περιοχές- και μία από αυτές είναι και η Αρκτική» λέει σχετικά.

Οι περισσότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται στην εξερεύνηση της Αρκτικής για εντοπισμό ενεργειακών πόρων, προειδοποιώντας για οικολογικές καταστροφές που θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες και από την πρόσφατη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.