Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Συμφωνία με έπαθλο ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος



Η Παλαιστινιακή Αρχή καλείται να αποδεχθεί τις προτάσεις που έχουν φέρει οι Ισραηλινοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Του Charles A. Kupchan* - The New York Times


Εδώ και έξι δεκαετίες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο βίας, ο οποίος ανά τακτά διαστήματα ενισχύεται από τις ατελέσφορές τους προσπάθειες για ειρήνη. Δεδομένου ότι ο κατάλογος των αποτυχημένων μεταξύ τους διαπραγματεύσεων είναι μακρύς, μόνο μια τολμηρή κίνηση μπορεί να διασφαλίσει την πρόοδο στη διαμεσολαβητική προσπάθεια που βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ισραηλινοί κρατούν όλα τα καλά χαρτιά στα χέρια τους -τη γη, τα όπλα, τον πλούτο και το πόσιμο νερό- και άρα οι Παλαιστίνιοι είναι εκείνοι που καλούνται να κάνουν την τολμηρή αυτή κίνηση, παίρνοντας ό, τι μπορούν και όχι ό, τι θέλουν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει, λοιπόν, να λύσει τον γόρδιο δεσμό, διακηρύσσοντας δημόσια ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τις βασικές αρχές της συμφωνίας που διαδοχικές κυβερνήσεις των Ισραηλινών έχουν φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προς όφελος της επίτευξης του μεγαλύτερού τους στόχου -της ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους- οι Παλαιστίνιοι είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν την ανταλλαγή των μεγάλων εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης με ισραηλινά εδάφη, να παραιτηθούν από το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων του 1948, να συμβιβαστούν με χρηματικές αποζημιώσεις και να συμφωνήσουν στην αποστρατιωτικοποίησή τους.

Είναι, βέβαια, ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δεν απολαύουν της απόλυτης στήριξης των ψηφοφόρων και ενδεχόμενες παραχωρήσεις προς την πλευρά των Ισραηλινών θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Εντούτοις, η πολιτική αδυναμία μπορεί να μετουσιωθεί σε ισχύ: ο ηγέτης νομιμοποιείται στην εξουσία από αυτά που μπορεί να προσφέρει και όχι από το ποιος είναι. Οι ρυθμοί της οικονομικής ανάπτυξης στη Δυτική Οχθη άγγιξαν πέρυσι το 7%, εμπορικά κέντρα και κινηματογράφοι ξεφύτρωσαν στα αστικά της κέντρα, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμετωπίζονται πλέον με σεβασμό και όχι με φόβο από τους πολίτες. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι κ. Αμπάς και Φαγιάντ χαίρουν αρκετής εμπιστοσύνης προκειμένου να υπογράψουν μια συμφωνία με έπαθλο ένα ανεξάρτητο κράτος.

Παράλληλα, ωστόσο, μια τολμηρή κίνηση θα φέρει σε δύσκολη θέση την ισραηλινή κυβέρνηση. Τα ακροδεξιά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα άρουν τη στήριξή τους προς τον τελευταίο αν αντιληφθούν ότι επίκειται η οποιαδήποτε συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Καθώς όμως το 70% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της λύσης της ίδρυσης δύο κρατών, ο κ. Νετανιάχου θα υποχρεωθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με το κεντρώο Καντίμα της Τζίπι Λίβνι και τους Εργατικούς του Εχούντ Μπάρακ. Η διαπραγμάτευση με μια πιο μετριοπαθή ισραηλινή κυβέρνηση εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα για την Παλαιστινιακή Αρχή.

Τέλος, και ενώ η διαλλακτικότητα των Παλαιστινίων θα επιτρέψει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην ισραηλινή ηγεσία, μια τολμηρή κίνηση από πλευράς των κ. Αμπάς και Φαγιάντ θα βγάλει, ουσιαστικά, εκτός παιχνιδιού τη Χαμάς. Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα πιέσουν την ισλαμική οργάνωση να συμβιβαστεί προκειμένου να ενταχθούν και εκείνοι στο νέο κράτος.

Για να αποφευχθεί ένας ακόμα κύκλος διαπραγματεύσεων που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο, η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αποδεχθεί άμεσα τις βασικές προϋποθέσεις των Ισραηλινών για την τελική συμφωνία. Οι Ισραηλινοί, δε, καλούνται να αποδεχθούν άμεσα την προσφορά των Παλαιστινίων.

*Ο κ. Charles A. Kupchan είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν και μέλος του Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.