Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Οι «μνηστήρες» της Αρκτικής
Πέντε κράτη ερίζουν και διεκδικούν τον ορυκτό της πλούτο
Α.P., Reuters
ΜΟΣΧΑ. Την ώρα που οι αντιπρόσωποι των κρατών της Αρκτικής συζητούσαν αναφορικά με τις προοπτικές για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης για το καθεστώς των πλούσιων σε ορυκτό πλούτο περιοχών της παγωμένης ηπείρου, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου υποστήριζαν ότι έχουν ήδη συγκεντρώσει νέα επιστημονικά δεδομένα με τα οποία αιτιολογείται νομικά η αξίωση της Ρωσίας για κυριαρχία επί της κορυφογραμμής του Λομονόσοφ. «Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή τη φορά τα Ηνωμένα Εθνη θα εγκρίνουν το αίτημά μας», δήλωσε ο σύμβουλος επί περιβαλλοντολογικών θεμάτων του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αλεξάντερ Μπεντρίτσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία προτίθεται να καταθέσει τον φάκελο διεκδίκησης της κυριαρχίας επί της κορυφογραμμής είτε το 2012 είτε το 2013. Επισημαίνεται ότι τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ είχαν απορρίψει το 2001 τη ρωσική αξίωση για την κορυφογραμμή του Λομονόσοφ λόγω ελλιπών στοιχείων. Παρόμοιους φακέλους με τους οποίους θα διεκδικούν την ίδια κορυφογραμμή αναμένεται να καταθέσουν πριν το 2014 τόσο η Δανία, όσο και ο Καναδάς, ενώ ΗΠΑ και Νορβηγία δεν έχουν, ακόμα, αποκαλύψει τις προθέσεις τους.
Αναφερόμενος, πάντως, στο ενδεχόμενο μιας βίαιας αντιπαράθεσης των άλλων τεσσάρων κρατών του Αρκτικού Κύκλου στο εγγύς μέλλον, ο κ. Μπεντρίτσκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Θα προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, αλλά με τρόπο πολιτισμένο και βάσει των αρχών της διεθνούς νομιμότητας», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνόδου των Κρατών της Αρκτικής που ξεκίνησε χθες στη Μόσχα. «Δεν νομίζω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πολέμου, αν και ορισμένα κράτη κάνουν ήδη λόγο περί ενίσχυσης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Αρκτική», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μπεντρίτσκι. Μόλις την περασμένη εβδομάδα δε, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας για την παρουσία νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή της Αρκτικής.
Μεγάλα αποθέματα
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο Ερευνών εκτιμά ότι τα αποθέματα πετρελαίου της Αρκτικής ανέρχονται σε 90 δισεκατομμύρια βαρέλια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ίδιου κέντρου στην παγωμένη ήπειρο βρίσκεται και το 30% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οι επιστήμονες υπολογίζουν, ακόμα, ότι ένα σημαντικό τμήμα του πάγου που καλύπτει την ήπειρο θα έχει λιώσει μέχρι το 2030, καθιστώντας προσβάσιμα ουκ ολίγα σημεία της, εξ ου και τα πέντε έθνη του Αρκτικού Κύκλου έχουν επιδοθεί σε μια άτυπη κούρσα για τη συγκέντρωση των απαραίτητων επιστημονικών στοιχείων που να αιτιολογούν τις αξιώσεις τους.
Η Ρωσία, για παράδειγμα, επιμένει ότι η κορυφογραμμή του Λομονόσοφ αποτελεί συνέχεια της σιβηρικής υφαλοκρηπίδας. Το ίδιο, ωστόσο, ισχυρίζονται τόσο ο Καναδάς, όσο και η Δανία μέσω της Γροιλανδίας που τελεί υπό την κυριαρχία της. Οι Ρώσοι, ωστόσο, είχαν προκαλέσει την αντίδραση των άλλων τεσσάρων διεκδικητών της Αρκτικής όταν το 2007 είχαν, σε μια συμβολική κίνηση, ρίξει στο βυθό του Αρκτικού Ωκεανού ένα κουτί με τη ρωσική σημαία.
Από την πλευρά του, ο ανώτατος σύμβουλος του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Δανίας και της Γροιλανδίας, Κρίστιαν Μάρκουσεν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκριθούν από τον ΟΗΕ οι φάκελοι όλων των κρατών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.