Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Οι Δυτικοί αντιτάσσονται σε σχέδιο απόφασης της ΙΑΕΑ κατά του Ισραήλ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι τους ζήτησαν σήμερα από τις αραβικές χώρες μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να μην επιδιώξουν την ψήφιση απόφασης που θα αναγκάσει το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TΝΡ), για να μην παρεμποδιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή.
Την τελευταία ημέρα της συνεδρίασης των 35 μελών του διοικητικού συμβουλίου της (IAEA) στη Βιέννη, η ΕΕ συντάχθηκε με την Ουάσιγκτον για να υπογραμμίσει ότι ένα ψήφισμα εναντίον του Ισραήλ, που θεωρείται ως η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο μιας διάσκεψης που προβλέπεται για το 2012 για την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητική επίδραση στις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προειδοποίησαν οι Δυτικοί.
Οι αραβικές χώρες μέλη του ΙΑΕΑ επιθυμούν να προτείνουν ένα δεσμευτικό ψήφισμα που θα υποχρεώνει το Ισραήλ να υπογράψει τη ΤΝΡ, ένα κείμενο που θα υποβληθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα κατά την ετήσια γενική διάσκεψη της Υπηρεσίας.
Το περασμένο έτος, ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα προς την κατεύθυνση αυτή, υιοθετήθηκε με οριακή πλειοψηφία.
«Η απομόνωση μιας χώρας δεν θα προωθήσει μια καλή ατμόσφαιρα κατά τη γενική διάσκεψη και θα μπορούσε μόνο να εμποδίσει την ΙΑΕΑ και τα κράτη-μέλη της στο να συμβάλουν θετικά στη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης από όπλα μαζικής καταστροφής» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του Βελγίου στην Διεθνή Υπηρεσία, Φράνκ Ρέκερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει την περίοδο αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια διάσκεψη παρακολούθησης της ΤΝΡ, στη Νέα Υόρκη, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με μια σπάνια ομοφωνία σχετικά με την οργάνωση το 2012 μιας διάσκεψης για την προώθηση μιας Μέσης Ανατολής απαλλαγμένης από πυρηνικά.
Η ΕΕ πιστεύει ότι η ΙΑΕΑ «θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των συμφωνιών και να αποφύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί», δήλωσε ο κ Ρέκερ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.