Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ισπανία αρνήθηκε έρευνες για αγνοούμενους του Εμφυλίου



Η Ισπανία αρνήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να διεξάγει έρευνες για τους αγνοουμένους του Εμφυλίου Πολέμου και της καταπίεσης του Φράνκο, αντιτιθέμενη στο σχετικό αίτημα που είχαν διατυπώσει τον Μάιο πολλές λατινοαμερικανικές χώρες.

Ο Ισπανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Χαβιέρ Γκαρίγες υπογράμμισε ενώπιον του Συμβουλίου πως οι δικαστές και τα δικαστήρια στην Ισπανία «ερευνούν και κρίνουν όλες τις καταγγελίες για τους αγνοουμένους σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν την δικαστική λειτουργία» στη χώρα, σύμφωνα με τους νόμους και το δίκαιο της Ισπανίας.

Μολαταύτα, η Ισπανία είχε ψηφίσει το 1977, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανκο νόμο για γενική αμνηστία στους πρωτεργάτες των εγκλημάτων.

Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν που θέλησε για πρώτη φορά να ερευνήσει για τους αγνοουμένους του Εμφυλίου και της φρανκικής δικτατορίας, αντιμετώπισε δικαστικές διώξεις από τις οργανώσεις της ακροδεξιάς, διότι παρέβη τον νόμο για αμνηστία.

Τον Μάιο, πέντε λατινοαμερικανικές χώρες είχαν ζητήσει από τη Μαδρίτη να διερευνήσει για τα εγκλήματα αυτά, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Οικουμενικής Περιοδικής Εξέτασης (OMD) του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.

Το Μεξικό είχε προτείνει στη Μαδρίτη «να ερευνήσει τις υποθέσεις των εξαναγκασμένων εξαφανίσεων, να τιμωρήσει τους υπευθύνους και να αποζημιώσει τα θύματα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που διαπράχθηκε η βλάβη, δεδομένου του απαράγραφου χαρακτήρα των πράξεων αυτών, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις που τον διέπουν».

Οι προτάσεις αυτές «απορρίφθηκαν», τονίζει η Ισπανία στη γραπτή απάντησή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.