Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Η Τουρκοϊσραηλινή αντιπαράθεση σε ταινία
Της Sebnem Arsu
The New York Times
Ο Ισραηλινός στρατιώτης και ο Παλαιστίνιος διοικητής της αστυνομίας, αμφότεροι ένστολοι, στέκονται πλάι σε ένα φθαρμένο τοίχο από τούβλα, καλυμμένο με φωτογραφίες του Γιασέρ Αραφάτ. Η μεταξύ τους εχθρότητα είναι περισσότερο από ορατή. «Ήρθαμε για να βρούμε τους τρομοκράτες που κρύβονται εδώ», λέει ο στρατιώτης με περιφρονητικό ύφος. «Εδώ είναι Παλαιστίνη», απαντά ο διοικητής της αστυνομίας. «Δεν έχεις δικαιοδοσία σε αυτή τη γη. Πάρε τους άνδρες σου και χάσου».
«Στοπ», ακούγεται η φωνή του σκηνοθέτη, που σπάει τη σιωπή σε αυτό τον δρόμο των Αδάνων, πόλη στη νότια Τουρκία που τους τελευταίους δύο μήνες έχει μετατραπεί σε κινηματογραφικό στούντιο για το γύρισμα της ταινίας με τίτλο «Κοιλάδα των Λύκων: Παλαιστίνη». Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε με αφορμή την ανεπιτυχή προσπάθεια, τον περασμένο Μάιο, τουρκικού στολίσκου έξι πλοίων να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Οκτώ Τούρκοι και ένας Αμερικανός ακτιβιστής σκοτώθηκαν όταν Ισραηλινοί κομάντος επετέθησαν στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», σε διεθνή ύδατα. Το επεισόδιο προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και επέφερε μεγάλη όξυνση στις σχέσεις του Ισραήλ με την άλλοτε σύμμαχό του, Τουρκία. Είχε επίσης ως συνέπεια να χαλαρώσει το Ισραήλ τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας την οποία ελέγχει η ισλαμική οργάνωση Χαμάς.
Η «Κοιλάδα των Λύκων» άρχισε το 2003 ως εβδομαδιαία τηλεοπτική σειρά, της οποίας ο κεντρικός ήρωας είναι ένας Τούρκος πράκτορας, ονόματι Πολάτ Αλεμντάρ, ο οποίος κάθε εβδομάδα αντιμετωπίζει και μία κρίση. Τα ποσοστά τηλεθέασης της σειράς εκτοξεύτηκαν. Ακολούθησε το 2006 η ταινία δράσης με τίτλο «Κοιλάδα των Λύκων: Ιράκ», που αξιοποίησε το ισχυρό αίσθημα οργής των Τούρκων εναντίον των ΗΠΑ για την εισβολή στο Ιράκ.
Τώρα ο σεναριογράφος της νέας ταινίας, ο Μπαχαντίρ Οζντενέρ, ισχυρίζεται ότι η εισπρακτική επιτυχία δεν είναι το κύριο μέλημα των δημιουργών της. «Απευθυνόμαστε στη συνείδηση του κόσμου», λέει ο Οζντενέρ, «το μόνο που θέλουμε, να ελευθερωθεί ο αθώος παλαιστινιακός λαός που ζει σε απάνθρωπες συνθήκες στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.