Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Η Χεζμπολάχ κινείται κατά του πορίσματος

ΒΗΡΥΤΟΣ. Επισήμως, η Χεζμπολάχ διατυμπανίζει ότι το πόρισμα των εισαγγελέων του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, την αφήνει παγερά αδιάφορη. Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, δηλώνει δε δημόσια ότι αισθάνεται πιο γαλήνιος από ποτέ και ως εκ τούτου κοιμάται μία ώρα παραπάνω κάθε βράδυ, παρά το γεγονός πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι σύντομα θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του 2006. Παρασκηνιακά, εντούτοις, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της φέρονται να έχουν αναπτύξει έντονη κινητικότητα προκειμένου να υπονομεύσουν το πολυαναμενόμενο διεθνές πόρισμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετζ», ο γιος του δολοφονηθέντος ηγέτη και νυν πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι, δέχεται αφόρητες πιέσεις προκειμένου να απορρίψει τα συμπεράσματα των εισαγγελέων του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο σουνίτης Σάαντ Χαρίρι εμφανίζεται να πιέζεται όχι μόνο από τη Χεζμπολάχ, αλλά και από τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό βάσει του οποίου θα απορρίπτει ο ίδιος το πόρισμα. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας και εκ των υποστηρικτών της οικογένειας Χαρίρι, Αμπντάλα, εμφανίζεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, όσον αφορά το ζήτημα. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Χαρίρι θα απορρίψει το πόρισμα και ως αντάλλαγμα η Χεζμπολάχ θα εγγυηθεί αφενός για την ασφάλειά του, αφετέρου θα συμβάλει στον αφοπλισμό όλων των υπόλοιπων ένοπλων οργανώσεων του Λιβάνου. «Αν πραγματικά επιθυμείτε έναν ισχυρό Λίβανο, τότε πρέπει να συνεργαστούμε για την απόρριψη του πορίσματος», φέρεται να τόνισε ο κ. Ασαντ στον Σαουδάραβα μονάρχη, όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Αλ Ναχάρ». Επισημαίνεται ότι η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται παραδοσιακά από τη Συρία και τα τελευταία χρόνια από το Ιράν.

Η «Χαάρετζ», πάντως, υποστηρίζει ότι ο Χαρίρι δεν έχει ακόμα υποκύψει στις πιέσεις και πως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Ο ίδιος ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, μάλιστα, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλ Ντιγιάρ», σύμφωνα με το οποίο έχει αποφασίσει να τηρήσει αποστάσεις από το Διεθνές Δικαστήριο προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι ο Χαρίρι ταξίδεψε την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος αναρρώνει σε νοσοκομείο της αμερικανικής πόλης ύστερα από έκτακτη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση προβλήματος στη σπονδυλική του στήλη. Παράλληλα, αποτελεί κοινό μυστικό στον Λίβανο ότι τις τελευταίες εβδομάδες η προσωπική φρουρά του Χαρίρι έχει ενισχυθεί έπειτα από πληροφορίες ότι επίκειται απόπειρα σε βάρος του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_30/12/2010_427221

(30/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.