Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Φόβοι Χαταμί για δυσκολία εκλογών

Ολο και πιο πολλούς περιορισμούς στη διεξαγωγή τους μελλοντικά βλέπει ο πρώην Ιρανός πρόεδρος

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ολο και περισσότεροι περιορισμοί θα επιβάλλονται, όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ιράν. Αυτό δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαταμί, πρώην πρόεδρος του Ιράν και επικριτής του σημερινού προέδρου της χώρας, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Παράλληλα με τον φόβο που εκφράζει ο Χαταμί για περαιτέρω περιστολή των πολιτικών ελευθεριών και της δημοκρατίας στο Ιράν, υπάρχει ανησυχία για την εκδήλωση κοινωνικής αναταραχής από την αναστολή των επιδοτήσεων στον τομέα των καυσίμων και των τροφίμων που αποφάσισε η ιρανική κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδίδει ήδη καρπούς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Rahezabz.net, ο Χαταμί φέρεται ότι δήλωσε σε ομάδα μεταρρυθμιστών βουλευτών πως οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων στο Ιράν θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στις μελλοντικές εκλογές αν διασφαλιστεί το δίκαιον της εκλογικής διαδικασίας. «Αν διασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε θα αποφασίσουμε πώς θα δράσουμε», τόνισε ο Χαταμί. «Ωστόσο, αν κρίνουμε από τη σημερινή κατάσταση, φαίνεται ότι οι συνθήκες για τη διεξαγωγή των εκλογών θα δυσκολέψουν στο μέλλον, τα εμπόδια θα αυξηθούν όπως και οι περιορισμοί». Ο Χαταμί, άλλοτε ο πυλώνας του ισλαμικού καθεστώτος της Τεχεράνης, έγινε δριμύς επικριτής του σημερινού καθεστώτος μετά τις θυελλώδεις εκλογές του Ιουνίου 2009 και την εκ νέου εκλογή του Αχμεντινετζάντ, για την οποία ο Χαταμί επιμένει ότι είναι προϊόν νοθείας. Αμέσως μετά τις εκλογές, χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν στους δρόμους εναντίον του καθεστώτος, ενώ στις συγκρούσεις με την αστυνομία που ακολούθησαν, σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Το καθεστώς Αχμεντινετζάντ υποστηρίζει ότι κατήγαγε την πρώτη νίκη με το πρόγραμμα αναστολής των επιδοτήσεων στον τομέα των καυσίμων και των τροφίμων, που προωθεί. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ιρανικής κυβέρνησης, η νίκη αυτή αφορά τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου στο Ιράν κατά ένα πέμπτο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος που άρχισε στις 19 Δεκεμβρίου, η τιμή της βενζίνης τετραπλασιάστηκε και η τιμή του ψωμιού τριπλασιάστηκε. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε σοκ για την ιρανική οικονομία και προκάλεσε επικρίσεις ακόμη και από σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος της Τεχεράνης -οι οποίοι αποτελούν τη βάση του Αχμεντινετζάντ- που υποστηρίζουν ότι οι τιμές των εν λόγω προϊόντων αυξήθηκαν κατακόρυφα και απότομα. Παρότι δεν έχουν μέχρι τώρα σημειωθεί εκρήξεις βίαιων επεισοδίων, οι συντηρητικοί αυτοί κύκλοι εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη εκδήλωση κοινωνικής αναταραχής στον λαό του Ιράν που ήδη πασχίζει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες της οικονομίας.

Ο Αχμεντινετζάντ έχει χαρακτηρίσει το πρόγραμμα αναστολής των επιδοτήσεων τη «μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση» στην οικονομία του Ιράν εδώ και μισό αιώνα και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην αναστολή όλων των επιδοτήσεων μέχρι το τέλος της θητείας του το 2013.

Η κυβέρνηση του Ιράν υποστηρίζει ότι δαπανά 100 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις, παρότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πραγματικό ποσό είναι 30 δισ. δολάρια. Στους στόχους του φιλόδοξου προγράμματος συγκαταλέγεται και η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου στο Ιράν, γεγονός που έχει ως συνέπεια η χώρα να εισάγει σχεδόν το μισό από το πετρέλαιο που χρειάζεται.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_30/12/2010_427223
(30/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.