Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Θρίλερ με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Αμερικανών

Το πώς ακριβώς «έπεσε» στα χέρια των Ιρανών, δίχως να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα

The New York Times

Τραβώντας επιδεικτικά το σχοινί των ήδη τεταμένων του σχέσεων με την Ουάσιγκτον, το Ιράν όχι μόνο παρουσίασε ως λάφυρο το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των Αμερικανών που κατάσχεσε στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά έσπευσε να απορρίψει με εμφατικό τρόπο το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για επιστροφή του. «Ζητήσαμε να μας το επιστρέψουν», τόνιζε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ομπάμα στο περιθώριο της επίσημης συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλικί, την περασμένη Τρίτη. Ηταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε δημόσια την απώλεια του μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού.

Λίγες ώρες αργότερα, το ημιεπίσημο κρατικό πρακτορείο του Ιράν, «Fars» αναμετέδιδε δήλωση του υπουργού Αμυνας του Ιράν, αντιστρατήγου Αχμάντ Βαχίντι, σύμφωνα με την οποία «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα παραμείνει κτήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Σύμφωνα με τον Βαχίντι, το αεροσκάφος αποτελεί «κεφάλαιο» για τη χώρα και ως εκ τούτου εναπόκειται στην ιρανική κυβέρνηση να αποφασίσει πώς ακριβώς θα το διαχειριστεί. Σύμφωνα με το επιδοτούμενο από το ιρανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο, Press TV, το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό κατερρίφθη από μονάδα της διοίκησης ηλεκτρονικού πολέμου του ιρανικού στρατού πάνω από την πόλη Κασμάρ δίχως να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Επισημαίνεται ότι η Κασμάρ βρίσκεται στο βορειοανατολικό Ιράν, σε απόσταση 140 χλμ. από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Πριν παραδεχτεί ότι το αεροσκάφος βρίσκεται στα χέρια των Ιρανών, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δεχτεί την εξής ερώτηση από δημοσιογράφο: «Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο εξασθένησης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σε περίπτωση που αποκαλυφθούν απόρρητες πληροφορίες από το μη επανδρωμένο μαχητικό που έπεσε στα χέρια των Ιρανών»; Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες όσον αφορά το επεισόδιο ή να τοποθετηθεί επί των ιρανικών ισχυρισμών ότι το αεροσκάφος «αιχμαλωτίστηκε» χάρη σε ψηφιακή επίθεση στο σύστημα πλοήγησής του. Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν την απώλεια του μη επανδρωμένου μαχητικού σε τεχνική βλάβη. Το πώς ακριβώς, ωστόσο, το αεροσκάφος κατέληξε από το Αφγανιστάν στο Ιράν σχεδόν άθικτο εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Επισημαίνεται ότι τα αεροσκάφη αυτά τα χειρίζονται ειδικοί της CIA από βάσεις εντός του Αφγανιστάν.

Την περασμένη Τρίτη, οι ιρανικές αρχές παρουσίασαν με κάθε λεπτομέρεια το μη επανδρωμένο «RQ-170 Sentinel» που έπεσε στα χέρια τους. Πρόκειται για αεροσκάφος με τεχνολογία μη ανίχνευσης από τα συστήματα ραντάρ, το οποίο μπορεί να ίπταται για πολλές ώρες σε ύψος 50.000 μέτρων, «παρακολουθώντας» τις εξελίξεις στο έδαφος. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονταν, υπό τον όρο της ανωνυμίας τους, ότι το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ιράν στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης για την επίβλεψη των δραστηριοτήτων πάνω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

«Αντληση» πληροφοριών

Τη Δευτέρα, αξιωματικοί του ιρανικού στρατού υποστήριζαν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία «άντλησης» πληροφοριών από το αεροσκάφος. «Σύντομα θα γνωρίζουμε και πώς ακριβώς λειτουργεί», δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Αυτό που κρατάμε στα χέρια μας μπορεί να άρει το τεχνολογικό πλεονέκτημα των Αμερικανών έναντι των αντιπάλων τους», σχολίασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, «Fars».

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν είχε διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και στον Ελβετό πρέσβη, που ατύπως εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, για εισβολή από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη. Η ιρανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε, επίσης, στο Αφγανιστάν διότι «επιτρέπει στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν το έδαφός του ως βάση».

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, χαρακτήρισε «δίκαιο» το αίτημα της Ουάσιγκτον για την επιστροφή του μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.