Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Το ταμιευτήριο αερίου για τους Τουρκοκύπριους!

Της Φανούλλας Αργυρού

΄Ολες αυτές οι δουλοπρεπείς υποσχέσεις δικών μας προς κάθε ξένη κατεύθυνση, για το λεγόμενο ειδικό ταμείο αποταμίευσης μερίδας των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους Τουρκοκύπριους, μοιάζουν τελικά και με διαφημίσεις . τραπεζών για ειδικούς λογαριασμούς!!
Ακόμα λίγο θα ακούσουμε και για .. προσφορές τραπεζών που θα τρέχουν να ανταγωνιστούν με το καλύτερο επιτόκιο! Προς το παρόν εκείνοι που ανταγωνίζονται στο ποιος θα πείσει περισσότερο για την ίδρυσή του είναι οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί!
Τελευταία αναφορά (προηγήθηκε αναφορά του προέδρου Χριστόφια στις ΗΠΑ) από την νυν υπουργό Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, κατά την «προεκλογική της εκστρατεία στην Ουάσιγκτον», κατά τα άλλα συνάντησή της με την αμερικανίδα ομόλογό της κας Χίλαρη Κλίντον.

«.Η πηγή υποστήριξε ότι η κ. Κλίντον υπό τύπον ερώτησης αναφέρθηκε και στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου -μίλησε συγκεκριμένα για ΤrustFund- που θα χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων όταν επιλυθεί το Κυπριακό.» (Μ. Ιγνατίου Φιλελεύθερος 24.12.2011
«.Πάντως. κατάφερε (η κα Μαρκουλλή) να τεθεί θέμα Ειδικού Ταμείου (Trust Fund), όπου θα κατατίθενται τα έσοδα από το φυσικό αέριο, εάν και εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία μπορέσει να αξιοποιήσει τα αποθέματα.» (Μιχάλης Ιγνατίου, Έθνος Αθηνών 24.12.2011).
Στις 25.12.2011 ακολούθησε στο Φιλελεύθερο το άρθρο
«Ζητούν από τώρα να προικίσουν τους Τ/κ με το φυσικό αέριο» όπου καταγράφτηκαν τα εξής:
«Η ΙΔΕΑ για τη συγκρότηση από τώρα ταμείου, στο οποίο θα καταλήγουν τα κέρδη από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, ώστε να «διασφαλιστούν» και οι Τουρκοκύπριοι, επανέρχεται εντονότερα. Όπως πληροφορούμαστε, οι Αμερικανοί ( Κλίντον) αλλά και εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποδεικνύουν προς την κυπριακή Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, παραπέμποντας και σε δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φ» ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν οφέλη από το φυσικό αέριο είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι, θεωρείται από τους τρίτους επίσημη θέση.

Είναι προφανές πως, όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το φυσικό αέριο, τόσο περισσότερες θα είναι οι πιέσεις που θα ασκούνται προς τη Λευκωσία. Τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Αλεξάντερ Ντάουνερ, έχουν διαμηνύσει πως το φυσικό αέριο σε περίπτωση λύσης θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μερικώς την εφαρμογή της συμφωνίας. Σε περίπτωση μη λύσης, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού σπεύδει να προβλέψει πώς η Τουρκία θα αντιδράσει εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει και αξιοποιήσει μόνη της το φυσικό αέριο. Η θέση αυτή ουσιαστικά παραπέμπει σε μια άποψη που εκφράζεται από όλο και από περισσότερους. Δηλαδή, την ανάγκη να δημιουργηθεί από τώρα ένα ταμείο για την προίκα των Τουρκοκυπρίων. Δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαία τα σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο, όπως και οι δηλώσεις Έρογλου για την εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά και το γεγονός, ότι πιστώνουν στον Πρόεδρο Χριστόφια την ιδέα αυτή. Όπως και να έχουν τα δεδομένα, είναι προφανές ότι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας τείνει να καταντήσει στο τέλος ένα ζήτημα που θα συζητείται στις δικοινοτικές συνομιλίες και να αφορά τις δύο κοινότητες».
Όμως, θα πρέπει να πάμε λίγο πιο πίσω για να περιλάβουμε και την προηγηθείσα υπόσχεση (η οποία δεν αναφέρθηκε στο άρθρο του Φιλελευθέρου) που έδωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος των Εξωτερικών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ομιλία του σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο σε συγκέντρωση που διοργάνωσε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011, η βρετανική Διακομματική Επιτροπή για την Κύπρο με πρόεδρο τον βουλευτή Ντέιβιντ Μπάρροους. (Παρευρέθηκαν 12 βουλευτές, ο ΄Υπ. Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Αλέξανδρος Ζήνων, ο αναπληρωτής Γιώργος Χριστοφίδης, εκπρόσωποι των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης (και η γράφουσα) αρκετοί συμπατριώτες μας και ορισμένοι Τουρκοκύπριοι).

Σε ανταπόκρισή μου στις 10.3.2011 στο Ράδιο Πρώτο (που δημοσιεύθηκε και στις Ελευθερία και Τα Νέα Λονδίνου) είπα ότι μεταξύ άλλων κ. Α. Νεοφύτου, «Αναφέρθηκε στο οικόπεδο 12 και είπε ότι τώρα υπάρχουν νέα δεδομένα και κίνητρα που θα είναι και υπέρ της Τουρκίας να λυθεί το Κυπριακό, ότι θα υπάρξει ξεχωριστό ταμείο για να φυλάγεται το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκύπριους από τα κέρδη της Κύπρου από το αέριο ενόσω δεν έχουμε λύση...»
Για να προβεί στη σημαντική επισήμανση την επομένη, 11.3.2011 από το Ράδιο Πρώτο ο πρόεδρος της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο κ. Πάνος Ιωαννίδης, όταν είπε μεταξύ άλλων:
« Κάτι θα ξέρει για να το λέγει ο κ, Νεοφύτου! Η απορία μας όμως είναι μία: ΠΟΙΩΝ Τουρκοκυπρίων τα κέρδη θα φυλάγουμε; Του 18%, του 20% ή του «50 και %» που θα καταλήξουν να είναι οι ΕΝΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ «Τ/κ», βάσει του συνεταιρισμού των δύο ισοτίμων κρατών; Έχει επίγνωση για τη δέσμευση που έδωσε ο κ. Νεοφύτου, για τον πλούτο που ανήκει στο κυρίαρχο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας;»
Η αναφορά Α. Νεοφύτου σε αίθουσα της βρετανικής Βουλής, ενώπιον των κηδεμόνων Βρετανών, ήταν πολύ πιο σημαντική από την πρόσφατη της Μαρκουλλή προς τους συνοδοιπόρους Αμερικανούς. Αν ένας μελετήσει όλες αυτές τις δουλοπρεπείς δηλώσεις, μαζί και παράλληλα με τις επιτήδειες ανακοινώσεις του Βρετανικού Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας που προηγήθηκαν και που πάντοτε τόνιζαν και τονίζουν (πολύ πριν την κα Κλίντον) ότι θα πρέπει τα κέρδη από τα αέρια να είναι προς όφελος αμφοτέρων των κοινοτήτων, θα φθάσει στο συμπέρασμα ότι, όταν ο κ. Νεοφύτου έκανε τις δηλώσεις εκείνες στο Λονδίνο, το όλο θέμα του «ταμείου» είχε ήδη συζητηθεί τουλάχιστον μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΣΥ στη Λευκωσία (αν όχι και λοιπών κομμάτων), με υπόδειξη κάποιων εντολοδόχων του Λονδίνου όπως τον Αλεξάντερ Ντάουνερ...
(Δεν αναφέρομαι εδώ στην διαβόητη φιλο-τουρκική μελέτη της νυν υπουργού Εμπορίου κας Πραξούλας Αντωνιάδου που εκπόνησε το 2008 μαζί με την Fiona Mullen και την Τουρκοκύπρια Ozlem Ogun και φέρει τον τίτλο "The day after:commercial opportunities following a solution to the Cyprus problem" για συνεργασίες αγωγών αερίου μέσω Τουρκίας κτλ κτλ με την οποία θα πρέπει να συμφωνεί ο πρόεδρος Χριστόφιας αν όχι και μερίδα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και ποιος ξέρει ίσως και άλλων...).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.