Έξι άνδρες που φέρονται να είναι μέλη της αλ Κάιντα, ανάμεσά τους ένας Αλγερινός και ένας Σουδάραβας, σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη βράδυ, όταν βομβαρδίστηκε η θέση τους στη Ζιντζιμπάρ, μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Αμπιάν, προπύργιο του τρομοκρατικού δικτύου στη νότια Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος.
«Ο στρατός έριξε ρουκέτες Κατιούσα εναντίον ενός οικήματος στην ανατολική Ζιντζιμπάρ, όπου ήταν συγκεντρωμένοι μαχητές της αλ Κάιντα για να προετοιμάσουν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών μονάδων και σκότωσε έξι από αυτούς, ανάμεσά τους έναν Σαουδάραβα και έναν Αλγερινό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος από την Τζάαρ, ένα κοντινό χωριό.
Παράλληλα πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ακολούθησαν την επίθεση, επεσήμανε μία στρατιωτική πηγή, προσθέτοντας ότι όλοι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο στο Άντεν, την μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης.
Συνολικά 270 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που σημειώνονται στην περιοχή μετά την κατάληψη στα τέλη Μαΐου της Ζιντζιμπάρ από τους «Οπαδούς της σαρία», μίας οργάνωσης που συνδέεται με την αλ Κάιντα, η οποία ελέγχει και άλλες περιοχές της επαρχίας Αμπιάν, ανάμεσά τους και το χωριό Τζάαρ.
Τουλάχιστον 400 ισλαμιστές αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Εκατοντάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας των συγκρούσεων θα πραγματοποιήσουν μία πορεία από το Άντεν προς τη Ζιντζιμπάρ, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το Σάββατο, για να ζητήσουν την παύση των εχθροπραξιών ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές.
Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή της οργάνωσης της «Πορείας της αξιοπρέπειας» επισημαίνει ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει στόχο να υποστηρίξει το δικαίωμα επιστροφής στις εστίες τους των περίπου 100.000 εκτοπισμένων από την Ζιντζιμπάρ, οι οποίοι έχουν φύγει από την περιοχή και έχουν ζητήσει καταφύγιο στις γειτονικές επαρχίες Άντεν και Λαχζ.
Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία θα προσφέρει καύσιμα στην Υεμένη για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, όπως δήλωσαν σήμερα πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Υεμένη αναμένεται να λάβει τον Ιανουάριο περίπου 500.000 τόνους πετρελαίου. Αν και μία μικρή πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η Υεμένη έχει στρατηγική θέση στα στενά Μπαμπ αλ Μάνταμπ, μέσω των οποίων διέρχονται δεξαμενόπλοια τα οποία μεταφέρουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Ασία στην Ευρώπη και την Αμερική.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.