Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Συνελήφθη ο Ιρακινός αντιπρόεδρος

AFP

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ετοιμος να αντικρούσει στο δικαστήριο τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας που τον βαρύνουν, δήλωσε, χθες, ο σουνίτης αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρέκ αλ Χασεμί, χωρίς να κρύψει την περιφρόνηση που θρέφει για τους πολιτικούς του αντιπάλους, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του.

Λίγα 24ωρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα και εν όψει της σημερινής πρώτης επετείου της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η εύθραυστη πολιτική εκεχειρία του Ιράκ έμοιαζε έτοιμη να καταρρεύσει.

Οι Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά του αντιπροέδρου Ταρέκ αλ Χασεμί την περασμένη Δευτέρα, ωθώντας το κόμμα του, Ιρακίγια, να προειδοποιήσει ότι θα απόσχει από τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου. Είχε προηγηθεί η έκκληση του πρωθυπουργού Νουρί αλ Μαλικί το Σαββατοκύριακο για την αποπομπή του αντιπροέδρου Σαλέχ αλ Μουτλάκ, έτερου σουνίτη, ο οποίος έχει αποκαλέσει «δικτατορία» τη διοικούμενη από τους σιίτες κυβέρνηση.

Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, προγραμματίζοντας συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη Τζέιμς Τζέφρι με τους Ιρακινούς ηγέτες, αν και το γραφείο του κ. Μαλικί απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μεσολάβησης των Αμερικανών για την υπόθεση Χασεμί.

«Ορκίζομαι πως ουδέποτε διέπραξα αμαρτία, εάν πρόκειται για ιρακινό αίμα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ταρέκ αλ Χασεμί. Απηύθυνε δε έκκληση στον Αραβικό Σύνδεσμο να στείλει εκπροσώπους του να συμμετάσχουν στις ανακρίσεις, ενώ κατήγγειλε ότι οι ομολογίες που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση και τον συνδέουν με τρομοκρατικές επιθέσεις είναι «πλαστές» και «πολιτικά υποκινούμενες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.