Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ενταση στις σχέσεις πακιστανικού στρατού - κυβέρνησης

Αιτία ένα μνημόνιο, μέσω του οποίου ζητείτο από την Ουάσιγκτον να περιορίσει την επιρροή του στρατού στη χώρα
The New York Times

Επί εβδομάδες, οι υποστηρικτές του προέδρου του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι ο στρατός επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο του στη διακυβέρνηση της χώρας. Τώρα, η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στον πανίσχυρο πακιστανικό στρατό και στην πακιστανική κυβέρνηση έγινε η αφορμή για να επιστρέψει ο Πακιστανός πρόεδρος εσπευσμένως από το Ντουμπάι, την περασμένη Δευτέρα.

Μετά πιέσεις του στρατού, το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν διερευνά το αν η κυβέρνηση Ζαρντάρι κρύβεται πίσω από ανυπόγραφο μνημόνιο, που έγινε γνωστό τον περασμένο Οκτώβριο, μέσω του οποίου ζητείτο από την αμερικανική κυβέρνηση Ομπάμα να περιορίσει την επιρροή του στρατού στο Πακιστάν και να αποτρέψει ενδεχόμενο πραξικόπημα στη χώρα.

Η υπόθεση προκάλεσε τη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ του πακιστανικού στρατού και της πολιτικής ηγεσίας, από τότε που τα ηνία της χώρας ανέλαβε ο Ζαρντάρι, πριν από τρία χρόνια. Επιπλέον, η υπόθεση μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Πακιστάν, που διέρχονται κρίση, μετά την εξολόθρευση του Οσάμα μπιν Λάντεν, σε πακιστανικό έδαφος, τον περασμένο Μάιο, αλλά και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, τον περασμένο μήνα, οι οποίοι είχαν ως συνέπεια να σκοτωθούν 26 Πακιστανοί στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν.

Λίγο αφ’ ότου έγινε γνωστή η ύπαρξη του μνημονίου, ο πακιστανικός στρατός ζήτησε από την κυβέρνηση να διερευνήσει τις αιτιάσεις, σύμφωνα με τις οποίες το μνημόνιο συντάχθηκε από τον Χουσεΐν Χακάνι, τότε πρεσβευτή του Πακιστάν στις ΗΠΑ και στενό συνεργάτη του προέδρου Ζαρντάρι – κατηγορία την οποία ο Χακάνι αρνείται. Η πακιστανική κυβέρνηση αρνείται επίσης οποιαδήποτε ανάμειξη στο επίμαχο μνημόνιο και απηύθυνε προειδοποίηση προς το Κοινοβούλιο, τα μέσα ενημέρωσης, την κοινωνία του Πακιστάν, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ότι δεν θα ανεχθεί στρατιωτική δικτατορία στο Πακιστάν.

Το αρνητικό κλίμα σε αυτό το πολιτικό δράμα ενέτεινε η απουσία του προέδρου Ζαρντάρι, 56 ετών, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από το Πακιστάν στις 6 Δεκεμβρίου και μετέβη στο Ντουμπάι, με συμπτώματα εγκεφαλικού, όπως βεβαίωσε ο γιατρός του. Συνεργάτες του Ζαρντάρι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος επέστρεψε στο Πακιστάν για να αντιμετωπίσει τις εναντίον του αιτιάσεις και τις προσπάθειες ορισμένων, που επιχειρούν να τον παρουσιάσουν ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ορισμένοι Πακιστανοί αναλυτές, μάλιστα, διερωτώνται αν πολιτικοί αξιωματούχοι συνήψαν μυστική συμφωνία για να εκχωρήσουν στον στρατό μεγαλύτερη εξουσία όσον αφορά στις εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις του Πακιστάν και στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Η κακή σχέση του πακιστανικού στρατού με τις ΗΠΑ μπορεί επίσης να συνέβαλε στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Πακιστάν, λύνοντας τα χέρια των στρατηγών ώστε να ενισχύσουν τον ρόλο τους στη διακυβέρνηση του Πακιστάν. «Ο πακιστανικός στρατός θεωρεί τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ μια ευκαιρία για να αποκαταστήσει το κύρος του, που δέχτηκε σοβαρό πλήγμα μετά την αμερικανική επιχείρηση για τη εξολόθρευση του Μπιν Λάντεν», λέει ο Αλί Νταγιάν Χασάν, επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights Watch στη Λαχώρη. «Παράλληλα, όμως, εκμεταλλεύεται και την πραγματική οργή των Πακιστανών εναντίον των Αμερικανών και το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται το περιθώριο κινήσεων της κυβέρνησης Ζαρντάρι, ενώ αυξάνεται η ήδη μεγάλη επιρροή του στρατού».

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές στο Πακιστάν και σε χώρες της Δύσης θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, οι στρατηγοί, όσο οργισμένοι και αν είναι με μια κυβέρνηση που θεωρούν διεφθαρμένη και ανίκανη, δεν επιθυμούν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας σε μια περίοδο που η οικονομία διέρχεται κρίση, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας και αυξάνονται τα κρούσματα βίας των εξτρεμιστών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.