Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Στη Συρία οι Άραβες παρατηρητές - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις


Η αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου περιοδεύει στην πόλη Χομς που αποτελεί επίκεντρο της συριακής εξέγερσης.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 15 ανθρώπους σε όλη τη χώρα σήμερα, Τρίτη, ανακοίνωσε το εδρεύον στο Λονδίνο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου άρχισαν την αποστολή τους για να διακριβώσουν εάν η Δαμασκός έθεσε τέλος στην καταστολή των κινητοποιήσεων εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που διαρκούν εννιά μήνες.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο απολογισμός αυτός συμπεριλαμβάνει έξι ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν στην πόλη Χομς, όπου βρέθηκαν οι παρατηρητές κατά την πρώτη ημέρα της εκπλήρωσης της αποστολής τους.

Νωρίτερα, τουλάχιστον 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη Χομς, καθώς η αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου άρχισε την περιοδεία της στην πόλη που αποτελεί επίκεντρο της συριακής εξέγερσης, ανακοίνωσαν Σύροι ακτιβιστές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η συγκέντρωση πραγματοποιείται στη Χαλιντίγια, μία από τις τέσσερις συνοικίες της Χομς που βομβαρδίσθηκαν ανηλεώς τις τελευταίες ημέρες από τα συριακά τανκς. Τουλάχιστον τριάντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς της χθεσινής ημέρας στην πόλη Χομς.

Η ομάδα των Αράβων παρατηρητών επισκέπτεται σήμερα την πόλη για να διαπιστώσει εάν το συριακό καθεστώς εφαρμόζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι παρατηρητές συναντήθηκαν με τον κυβερνήτη της πόλης και το τηλεοπτικό δίκτυο Dunia TV μετέδωσε την είδηση χωρίς να δείξει εικόνες.

«Η αποστολή επιθεωρεί τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μπαμπ Σμπάα και συναντάται με έναν από τους απαχθέντες και με οικογένειες μαρτύρων», μετέδωσε το συριακό τηλεοπτικό δίκτυο.

Διαμαρτυρίες κατά των παρατηρητών

Χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη Χομς της Συρίας φώναξαν στους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου «θέλουμε διεθνή προστασία», όπως καταγράφεται σε ένα από τα βίντεο που ανάρτησαν ακτιβιστές στην πόλη στον Διαδικτυακό ιστότοπο YouTube.

Οι αρχές της Συρίας έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων στην χώρα και δεν είναι δυνατή η επαλήθευση της ακρίβειας της ημερομηνίας και του περιεχομένου του βίντεο αυτού από ανεξάρτητες πηγές.

Καθώς παρατηρητές προσπαθούσαν να περάσουν μέσα από τα συγκεντρωμένα πλήθη που τους φώναζαν, μια γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα πήγε στον επικεφαλής των παρατηρητών και ούρλιαξε «θέλουμε τους κρατούμενους».

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους στην διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων εναντίον του Άσαντ, οι οποίες διαρκούν εννιά μήνες.

Ο επικεφαλής της αποστολής είπε πριν από λίγο ότι η πρώτη ημέρα στη Χομς ήταν «πολύ καλή» και ότι «όλες οι πλευρές» αντέδρασαν θετικά στους παρατηρητές.

«Επιστρέφω στην Δαμασκό για συναντήσεις και θα γυρίσω αύριο στη Χομς», είπε ο Σουδανός στρατηγός Μουστάφα Ντάμπι μιλώντας τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

«Η ομάδα παραμένει στη Χομς. Σήμερα ήταν πολύ καλή ημέρα και όλες οι πλευρές ανταποκρίθηκαν».

Περίπου 70.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Χομς σήμερα, μία ημέρα μετά το θάνατο 34 αντικαθεστωτικών στην πόλη και συνολικά σε όλη τη χώρα 44, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τρομοκράτες επιτέθηκαν σήμερα, Τρίτη, σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στη Χομς και ότι συριακές δυνάμεις σκότωσαν αρκετά μέλη μιας «ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας» που επιχείρησαν να εισέλθουν στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.

«'Ένοπλη τρομοκρατική ομάδα προέβη σε δολιοφθορά σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στο Ραστάν της επαρχίας Χομς», τόνισε το πρακτορείο σε κείμενο που δημοσίευσε στον ιστότοπό του.

Ο αγωγός αυτός υπήρξε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες στόχος επιθέσεων.

Το SANA μετέδωσε επίσης ότι ειδικές δυνάμεις σκότωσαν και τραυμάτισαν αρκετούς ενόπλους και κατέσχεσαν όπλα, πυρομαχικά, επικοινωνιακό εξοπλισμό, στρατιωτικές στολές και πλαστές ταυτότητες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.