ΒΑΓΔΑΤΗ. Nα παραδώσουν τον συλληφθέντα σουνίτη αντιπρόεδρο της χώρας, Ταρέκ αλ Χασεμί, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία, ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νουρί αλ Μαλικί, από τις Αρχές της ημιαυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν. Η έκκληση του Μαλικί εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ σουνιτών, σιιτών και Κούρδων στο Ιράκ, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια στο Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μαλικί ήταν αυτός που ζήτησε τη σύλληψη του Χασεμί, που κατηγορείται ότι πλήρωνε σωματοφύλακες για να πραγματοποιούν επιθέσεις και ο οποίος, εξ αυτού του λόγου, αναγκάστηκε να μεταβεί στην ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.
«Ζητούμε από τους αδελφούς μας στην περιοχή του Κουρδιστάν να αναλάβουν την ευθύνη και να παραδώσουν τον καταζητούμενο στις Αρχές. Αν ο καταζητούμενος μεταβεί σε άλλη χώρα, το γεγονός θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο οποίος επιπλέον εγγυήθηκε ότι ο Χασεμί θα έχει δίκαιη δίκη. Ο Χασεμί αρνείται όλες τις κατηγορίες, για τις οποίες υποστήριξε ότι είναι «κατασκεύασμα» της κυβέρνησης Μαλικί και ότι δέχεται να δικαστεί υπό την προϋπόθεση η δίκη του να γίνει στην ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Από την πλευρά του, ο Μαλικί ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα του Ιράκ να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης, ωστόσο η πρότασή του απερρίφθη από τους σουνίτες. Συγκεκριμένα, το κόμμα Ιρακίγια του Χασεμί εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει την έκκληση του Μαλικί και στην οποία αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο εναντίον του Ιρακινού πρωθυπουργού, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει το Σύνταγμα. Η πολιτική κρίση που ξέσπασε με αφορμή τη σύλληψη του Χασεμί καταδεικνύει την εύθραυστη πολιτική εκεχειρία στο Ιράκ, ένα μόλις χρόνο αφότου σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι συμφώνησαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να υπερβούν τις διαφορές τους, οι οποίες συνέβαλαν στην κλιμάκωση της βίας στα χρόνια που ακολούθησαν την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ιδιαιτέρως κατά τη διετία 2006-2007, περίοδο κατά την οποία η βία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία, το Ιράκ έχει σιίτη πρωθυπουργό, Κούρδο πρόεδρο, και σουνίτη πρόεδρο της Βουλής.
Οι σιίτες υποστηρίζουν ότι η υπόθεση Χασεμί αφορά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο παραβίασε τον νόμο και ότι δεν στιγματίζει όλους τους σουνίτες. Ωστόσο, η σουνιτική μειονότητα εκφράζει φόβους ότι ο Μαλικί αυξάνει την επιρροή του στην κυβέρνηση και ότι περιθωριοποιεί τους σουνίτες.
Σύμφωνα πάντως με πολλούς αναλυτές, το ρήγμα μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων, στο Ιράκ, βαθαίνει. Χαρακτηριστικό ήταν το σκίτσο της εφημερίδας «Αλ Σαμπάχ», την ημέρα της αποχώρησης των Αμερικανών από το Ιράκ, στο οποίο δύο Αμερικανοί στρατιώτες που φορούν κράνη συζητούν με την πλάτη γυρισμένη σε τρεις Ιρακινούς που τσακώνονται για την εξουσία. «Τους αφήσαμε εν ειρήνη και αρμονία», λέει ο ένας Αμερικανός στρατιώτης στον άλλο, καθώς απομακρύνονται.
Αν η πολιτική κρίση στο Ιράκ λάβει διαστάσεις σοβαρότερης αναταραχής, το γεγονός μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες για την περιοχή, δεδομένης της κρίσης στη γειτονική του Ιράκ Συρία και ενώ το σιιτικό Ιράκ, η σουνιτική Τουρκία αλλά και οι σουνιτικές αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου διαγκωνίζονται για την ενίσχυση της επιρροής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.