Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Οργή Αγκυρας κατά της Γαλλίας

Αιτία, η γενοκτονία των Αρμενίων
Η απόφαση της γαλλικής Βουλής να καταστήσει ποινικό αδίκημα την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1915, προκάλεσε τη μήνιν της Αγκυρας, η οποία έσπευσε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Παρίσι. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε για «ανεπανόρθωτο τραύμα» στις σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία, έκανε λόγο για ρατσιστικό νομοσχέδιο και ανακοίνωσε πάγωμα των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα απαγορεύσει σε γαλλικά αεροπλάνα και πλοία να προσγειώνονται και να δένουν στην Τουρκία και ότι οι παραπάνω κυρώσεις είναι μόνο η αρχή. Η γαλλική Βουλή ψήφισε -την Πέμπτη- σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη γαλλική Γερουσία το 2012 και οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα έχει γίνει νόμος του κράτους πριν από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο, εν όψει προεδρικών εκλογών. Την ίδια στιγμή, ο υπ. Εξωτερικών της Αρμενίας, Εντουαρντ Ναλμπαντιάν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς τη Γαλλία.

Η Γαλλία είχε ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που αναγνώριζε τη δολοφονία των Αρμενίων ως γενοκτονία το 2001 και παρά τις πιέσεις που είχε ασκήσει και τότε η τουρκική πλευρά υπήρξε σταθερή ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Την ατμόσφαιρα όξυνε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τη Γαλλία για γενοκτονία εναντίον του λαού της Αλγερίας. «Οι Γάλλοι πραγματοποίησαν γενοκτονία στην Αλγερία. Μετά το 1945, 15% του πληθυσμού της Αλγερίας σφαγιάσθηκε από τους Γάλλους. Μαρτύρησαν χωρίς η αποικιακή δύναμη να νιώσει κανέναν οίκτο. Η ψήφιση του νόμου για τους Αρμενίους στη Γαλλία αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα του πώς ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και το αντι-μουσουλμανικό αίσθημα έχουν φθάσει σε νέα έξαρση στη Γαλλία και την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Σαρκοζί φιλοδοξεί να κερδίσει τις εκλογές καλλιεργώντας την εχθρότητα κατά των Τούρκων και των μουσουλμάνων», είπε ο κ. Ερντογάν.

Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος αρκέστηκε να δηλώσει ότι σέβεται τις απόψεις των «Τούρκων φίλων μας», οι οποίοι οφείλουν να «σεβασθούν και τις δικές μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.