Reuters, AFP
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν ζήτησε χθες την «επίσημη συγγνώμη» του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου του από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Υπενθυμίζεται ότι το κατασκοπευτικό αεροσκάφος, τύπου RQ-170 Sentinel, έπεσε στην ιρανική επικράτεια, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στις 4 Δεκεμβρίου και ενώ βρισκόταν σε «αναγνωριστική αποστολή», όπως παραδέχθηκε το Πεντάγωνο. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι εντοπίστηκε από την αεράμυνά της και στη συνέχεια το «σώμα κυβερνοπολέμου» των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης κατάφερε να μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά συστήματά του με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη συντριβή του. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ αποδίδουν την πτώση σε μηχανική βλάβη.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε να επιστραφούν στις ΗΠΑ τα συντρίμμια του αεροσκάφους και ότι αναμένει την ιρανική αντίδραση στο αίτημά του. Η απάντηση ήλθε χθες διά του εκπροσώπου Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, ο οποίος εμφανίστηκε εξοργισμένος για το γεγονός ότι «αντί να ζητήσει συγγνώμη, η Αμερική ζητάει πίσω το αεροσκάφος». «Ξεχνάνε ότι σημειώθηκε παραβίαση της ιρανικής επικράτειας και παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε ο κ. Μεχμανπαράστ, ανακοινώνοντας παράλληλα στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάλυσης της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος, με σκοπό να την αντιγράψουν. Σημειώνεται ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες η ιρανική τηλεόραση μετέδιδε συνεχώς εικόνες της κατεστραμμένης ατράκτου σε κλίμα γενικευμένης θριαμβολογίας.
Η Τεχεράνη διαμαρτύρεται εντόνως για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η αρχή της εθνικής κυριαρχίας. Μάλιστα, ιρανικό δικαστήριο απήγγειλε χθες κατηγορίες, για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, εναντίον 15 ατόμων τα οποία και θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ποινή του θανάτου. Από την άλλη πλευρά, Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ αντιτείνουν ότι το Ιράν βρίσκεται εδώ και χρόνια στη διαδικασία ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, κατηγορία πάντως την οποία αρνείται η Τεχεράνη. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στην προεκλογική εκστρατεία, που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα στις ΗΠΑ. Ηδη, όλοι σχεδόν οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματός τους και για την προεδρία έχουν ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και διαμηνύουν ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», υπονοώντας έτσι ότι δεν αποκλείεται και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Το ίδιο παράθυρο αφήνει ανοιχτό και το Ισραήλ, ως «έσχατη επιλογή» πριν αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα. Ο πόλεμος των λέξεων και των απειλών διεξάγεται και σε επίπεδο ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ πιέζουν συνεχώς για την επιβολή όλο και αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά συναντούν τις έντονες επιφυλάξεις της Ρωσίας και της Κίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.