Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Οι μεταρρυθμίσεις και η ένταξη στην Ε.Ε. οι προτεραιότητες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης



Ο Β. Μπέβαντα μιλάει για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όταν αναλάβει ο ίδιος την πρωθυπουργία.

Ο Βιέκοσλαβ Μπέβαντα, ο οικονομολόγος που έχει προταθεί για πρωθυπουργός στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αναμένει πως το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συγκροτηθεί εντός του Ιανουαρίου και προτεραιότητές του, όπως είπε, θα είναι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και η συνέχιση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να έρθει η χώρα εγγύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο, ο κ. Μπέβαντα εκτίμησε πως θα ακολουθηθούν μια σειρά από γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να καταστεί δυνατή η κάλυψη του πρωθυπουργικού θώκου πριν από το Φεβρουάριο.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ BiH), το ισχυρότερο κόμμα των Κροατών της Βοσνίας, προώθησε χθες στην Προεδρία την πρόταση για ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον κ. Μπέβαντα.

Από την πλευρά της, η Προεδρία αποτάθηκε στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή και στην αρμόδια κρατική υπηρεσία ερευνών προκειμένου να διερευνήσουν αν η υποψηφιότητα Μπέβαντα είναι σύννομη.

Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί εάν είχε στο παρελθόν αποκλειστεί από την πολιτική ζωή της χώρας, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισε την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία (1992-1995). Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 8 ημέρες.

Εφόσον αποφασιστεί πως δεν υφίσταται κανένα κώλυμα, η Προεδρία θα τον ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό και η βουλή θα πρέπει, σε διάστημα 30 ημερών, να επικυρώσει ή να απορρίψει το διορισμό του.

Σε περίπτωση επικύρωσης του διορισμού, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός προτείνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να περάσει και αυτή από την έγκριση του κοινοβουλίου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ντνέβνι Άβαζ», ο κ. Μπέβαντα εξήγησε πως δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να καθορίσει με σαφήνεια τι χρειάζεται η Βοσνία αυτή τη στιγμή.

«Εάν αναλάβω τελικά καθήκοντα, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για το καλύτερο, προκειμένου να πετύχουμε τη συνεργασία στο πλαίσιο του συμβουλίου υπουργών και σε επίπεδο κράτους, ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά» τόνισε ο Βόσνιος οικονομολόγος.

Σημείωσε δε πως δεν υπάρχει επιλογή για το αν θα ασχοληθεί κάποιος ή μη με τα προβλήματα της χώρας, καθώς αυτό «πρέπει απλά να γίνει».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα χέρια του είναι «δεμένα» ως έναν βαθμό, αφού δεν μπορεί να επιλέξει ο ίδιος τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των πολιτικών ηγετών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, τα μέλη που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση θα επιλεγούν από τους ηγέτες των κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία.

Ο κ. Μπέβαντα δήλωσε, ωστόσο, πως ο ίδιος δεν έχει αρνητική άποψη για κανένα από τα υπό συζήτηση πρόσωπα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.