Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Στις ΗΠΑ για ιατρικούς λόγους ο Σάλεχ;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Διαψεύδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιτρέψει στον πρόεδρο της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Αλ Σάλεχ, να μεταβεί στις ΗΠΑ για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης Ομπάμα, εμμένει στο δημοσίευμά της, βάσει του οποίου η Ουάσιγκτον έχει συναινέσει, κατ’ αρχήν, να δώσει άδεια στον Σάλεχ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται στην Υεμένη οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων ασφαλείας στις οποίες, από το Σάββατο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 13 άνθρωποι, ενώ χθες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 στην πρωτεύουσα Σανάα. Ο Σάλεχ προκάλεσε σάλο, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να μεταβεί στις ΗΠΑ για ιατρικούς λόγους, όχι όμως για τη θεραπεία των τραυμάτων που προκλήθηκαν μετά την επίθεση που δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο της χώρας, τον Ιούνιο.

Το αίτημα του Σάλεχ, φέρνει σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση τις ΗΠΑ, καθώς αναγκάζει τη χώρα να εξετάσει το ενδεχόμενο να δεχτεί στο έδαφός της έναν Αραβα ηγέτη, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών από τις αρχές του έτους. Σημειωτέον ότι επιδίωξη της Ουάσιγκτον είναι η αλλαγή καθεστώτος στην Υεμένη με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, να γίνει ομαλά. Αν όμως δεχτεί τον Σάλεχ στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα εκτιμάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με έντονες επικρίσεις, με το επιχείρημα ότι δέχεται στο έδαφός της έναν τυραννικό ηγέτη, τη στιγμή που στηρίζει τον εκδημοκρατισμό των αραβικών χωρών, ο οποίος άρχισε με την αποκαλούμενη «Αραβική άνοιξη», στις αρχές του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.