Ψηφίστηκε ο νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων
ΠΑΡΙΣΙ. Τις σχέσεις της με την Τουρκία, σε μια περίοδο που η Αγκυρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θέτει σε δοκιμασία η Γαλλία, με αφορμή την ψήφιση, από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, νόμου με τον οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές, Γάλλοι τουρκικής καταγωγής, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην Εθνοσυνέλευση, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πρωτοβουλία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Παρίσι και απειλεί με περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, ενώ υποστηρίζει ότι οι λόγοι που η Γαλλία προωθεί τον νόμο είναι αμιγώς ψηφοθηρικοί, ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.
Σημειωτέον ότι, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο επίμαχος νόμος, θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη γαλλική Γερουσία, ωστόσο η ψήφισή του από την Εθνοσυνέλευση έχει μεγάλη συμβολική σημασία.
Η επίσημη θέση της γαλλικής κυβέρνησης είναι ότι ο νόμος για την ποινικοποίηση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι ιδέα της Εθνοσυνέλευσης, ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα των βουλευτών να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σατιρική αποκαλυπτική εφημερίδα Le Canard Enchaine, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ φέρεται ότι είναι έξαλλος με το «ανόητο νομοσχέδιο», το οποίο –υποστηρίζει ότι– θα προκαλέσει σύγκρουση με την Αγκυρα για καθαρά πολιτικούς λόγους. Το γραφείο του κ. Ζιπέ δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης είναι κίνηση υψηλού ρίσκου, δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην κρίση στη Συρία, στο Ιράν και στη μετά τον Καντάφι Λιβύη. Αντιθέτως, η Αγκυρα δεν έχει πολλά να χάσει από την πολιτική αντιπαράθεση με το Παρίσι επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Η εχθρική στάση της Γαλλίας απέναντι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για να προσχωρήσει κάποτε στην Ε.Ε. είναι δεδομένη. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Γαλλία που θα μπορούσε να ωφεληθεί από την επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και άλλες χώρες. Και επιπλέον, η οικονομία της Τουρκίας εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς σε μια περίοδο που η Ε.Ε. βυθίζεται στην κρίση.
Από την πλευρά της, η Αγκυρα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο, το οποίο πρότειναν 40 βουλευτές του κυβερνώντος UMP, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αποτελεί σαφή προσπάθεια του κόμματος να εξασφαλίσει τις ψήφους 500.000 Αρμενίων της Γαλλίας ενόψει των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.
Επιπλέον εκτιμά πως το νομοσχέδιο αποτελεί σαφή παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και προωθεί την ανάμειξη των πολιτικών σε μια υπόθεση που είναι καλύτερα να αφεθεί στους ιστορικούς.
Υπενθυμίζεται ότι η Αρμενία υποστηρίζει ότι 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τις δυνάμεις των Τούρκων, της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Τουρκία αμφισβητεί τον αριθμό των θυμάτων, υποστηρίζει ότι αυτοί δεν υπερβαίνουν τις 500.000 και αρνείται τον χαρακτηρισμό γενοκτονία. Σημειωτέον ότι η Γαλλία έχει ήδη αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων με νόμο του 2001. Τώρα, ωστόσο, ο νέος νόμος θα επιβάλλει πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης ενός έτους στους αρνητές της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.