Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ισραήλ: Aνέφικτη η ειρήνη με τους Παλαιστίνιους

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άβιγκντορ Λίμπερμαν επεσήμανε ότι η συγκυρία στη Μέση Ανατολή δεν ενδείκνυται για ειρηνευτική συμφωνία των δυο πλευρών.

Η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων είναι ανέφικτη σήμερα, υποστήριξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, τονίζοντας ότι η σχέση των δύο πλευρών πρέπει να βασιστεί στην διαχείριση της σύγκρουσης και όχι στην επίλυσή της.

Μιλώντας σε Ισραηλινούς διπλωμάτες στην Ιερουσαλήμ, ο Λίμπερμαν είπε ότι λόγω της αναταραχής στην Μέση Ανατολή η συγκυρία είναι ακατάλληλη για μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αρχίζεις να βάζεις θεμέλια για ένα νέο κτίριο εν μέσω ενός σεισμού;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση του, ο υπερεθνικιστής Λίμπερμαν πρόσθεσε ότι «η λέξη κλειδί στην σχέση μας με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να είναι η διαχείριση της σύγκρουσης και όχι η επίλυσή της».

«Όποιος λέει ότι είναι πιθανό να επιτύχουμε ειρήνη με τους Παλαιστίνιους τα επόμενα χρόνια σφάλλει και παραπλανά [τους άλλους]», ανέφερε ο Λίμπερμαν. «Αυτή είναι η κατάσταση για την επόμενη δεκαετία. . . πρέπει να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε με έναν τρόπο που θα είναι ο καλύτερος και για τις δύο πλευρές, να διευκολύνουμε τη σταθερότητα, την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στην πλευρά των Παλαιστίνιων».

Ο Λίμπερμαν είπε ότι η αποχώρηση του Ισραήλ από μέρος των εδαφών που κατέχει δεν θα επέλυνε τα ζητήματα στην καρδιά της σύγκρουσης--το θέμα των προσφύγων, της Ιερουσαλήμ ή της ασφάλειας.

Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ότι προσπαθούν να αποφύγουν την διαπραγμάτευση και επέκρινε έντονα τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που υποστήριξε πως έδειξε «το αληθινό του πρόσωπο» όταν ταξίδεψε στην Τουρκία και συναντήθηκε με έναν παλαιστίνιο κρατούμενο που είχε φυλακιστεί διότι είχε παρασύρει έναν έφηβο στο θάνατο το 2001. «Δεν έχουμε κανέναν εταίρο για την ειρήνη», είπε ο Λίμπερμαν. «Ο Αμπού Μάζεν [το nom de guerre του Αμπάς στην Φάταχ] αποδεικνύει κάθε φορά ότι δεν είναι εταίρος για τίποτε».

Εξάλλου το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στην ίδια εκδήλωση πως θα αρνηθεί κάθε διαπραγμάτευση με την Παλαιστινιακή Αρχή εάν στην παλαιστινιακή κυβέρνηση συμμετέχουν μέλη της Χαμάς.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου Μαρκ Ρεγκέβ περιορίστηκε να πει ότι η δήλωση αυτή «έγινε κεκλεισμένων των θυρών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.