BBC
Τουλάχιστον σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες και εκατό τραυματίσθηκαν από συντονισμένες επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας εναντίον δύο κτιρίων της κρατικής ασφάλειας στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας.
Στο πρώτο τέτοιο χτύπημα κατά του καθεστώτος Ασαντ από τη δεκαετία του 1980, δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών έπληξαν εγκαταστάσεις της κρατικής ασφάλειας και της στρατιωτικής αντικατασκοπίας στη συνοικία Κφαρ Σουσέ της Δαμασκού, σκοτώνοντας κυρίως πολίτες και λίγους στρατιώτες.
Οι επιθέσεις συνέπεσαν με την πρώτη ημέρα των εργασιών της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου, που επρόκειτο χθες να έχει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης στη συριακή πρωτεύουσα.
«Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται η Αλ Κάιντα», ανέφερε χθες η συριακή τηλεόραση. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το πρώτο όχημα αποπειράθηκε να εισβάλει στο προαύλιο εγκαταστάσεων της κρατικής ασφάλειας στην Κφαρ Σουσέ. Ο οδηγός του πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πυρά των φρουρών, ενώ το δεύτερο όχημα, που ακολουθούσε σε μικρή απόσταση, εξερράγη κοντά σε εξωτερικό φυλάκιο της βάσης. Το τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου, αλ Μανάρ, ιδιοκτησίας της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που πρόσκειται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, μετέδωσε χθες ότι οι νεκροί της επίθεσης είναι τουλάχιστον 55.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουαλέμ τόνισε χθες ότι αναμένει οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Δαμασκού ότι οι βομβιστικές επιθέσεις της Παρασκευής, αλλά και η πρόσφατη αναταραχή αποτελούν έργο «ένοπλων τρομοκρατών», προσπαθώντας να ταυτίσει το κύμα εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ με τις επιθέσεις αυτοκτονίας.
Η συριακή πρωτεύουσα δεν είχε γίνει σκηνικό τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία 30 χρόνια. Τον Αύγουστο του 1981, ένα μήνα αφότου ο τότε πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ είχε περάσει νόμο που προέβλεπε τη θανατική ποινή για τα μέλη της εκτός νόμου Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τρεις επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα έπληξαν τη Δαμασκό, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων πολιτών. Το Φεβρουάριο του 1982, ο συριακός στρατός κατέπνιγε μεγάλη εξέγερση της Αδελφότητας στην πόλη Χάμα, με τη βοήθεια βαρέων όπλων, σκοτώνοντας μεταξύ 10.000 και 30.000 ανθρώπων και σηματοδοτώντας το τέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής δύναμης στη Συρία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.