Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Κατά των υπερορθόδοξων Εβραίων ο πρόεδρος Πέρες

Reuters

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Εκκληση προς τους Ισραηλινούς να συσπειρωθούν κατά των υπερορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τον αυστηρό θρησκευτικό τους κώδικα στους συμπολίτες τους, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. «Παλεύουμε για την ψυχή του έθνους και την ουσία του κράτους», διακήρυξε ο κ. Πέρες, μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις φανατικών διαδηλωτών με την αστυνομία στην πόλη Μπέιτ Σεμές, εστία ταραχών κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Στο επίκεντρο της διαμάχης έχει βρεθεί η υπόθεση ενός κοριτσιού, το οποίο κατήγγειλε τις προάλλες ότι δέχθηκε φραστική επίθεση στον δρόμο προς το σχολείο, από υπερορθόδοξους άνδρες οι οποίοι την κατηγόρησαν για άσεμνη ενδυμασία. Οι συγκρούσεις στην Μπέιτ Σεμές ξέσπασαν μετά τις διαμαρτυρίες των υπερορθόδοξων για την τηλεοπτική κάλυψη της υπόθεσης της οκτάχρονης Ισραηλινής. Η ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, που τελικά συγκρούστηκε με τους υπερορθόδοξους διαδηλωτές, είχε αναπτυχθεί στην πόλη προκειμένου να αποτρέψει επιθέσεις των τελευταίων σε τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν τα γεγονότα στην περιοχή. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε και αρκετοί φανατικοί Εβραίοι διαδηλωτές συνελήφθησαν. Την ώρα που οι αστυνομικοί τούς απομάκρυναν από τον τόπο των ταραχών, εκείνοι φώναζαν «Ναζί, ναζί»... Ενας από τους συλληφθέντες είναι ύποπτος για τον τραυματισμό του αστυνομικού με πέτρα.

Οι Αρχές διερευνούν τώρα ποικίλες καταγγελίες για φραστικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις κοριτσιών από ομάδες υπερορθόδοξων, που σύμφωνα με αναφορές στήνουν ενέδρα στις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου της πόλης, καθώς τα κορίτσια οδεύουν προς αυτό, όπως συνέβη και με τη Ναάμα Μαρκολίζ, οκτώ ετών. Η παρουσία της αστυνομίας στην πόλη είναι αισθητή τα τελευταία 24ωρα μετά την έκκληση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την καταστολή του κινήματος των φανατικών, που προβάλλει ως κυρίαρχο αίτημα τον αυστηρότερο διαχωρισμό μεταξύ των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών. Το μήκος της φούστας, επί παραδείγματι, είναι μείζον θέμα για τους υπερορθόδοξους.

«Αυξήσαμε την παρουσία μας στην πόλη, προκειμένου να επιβάλουμε την τάξη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ενώ είχε προηγηθεί η επίθεση φανατικών εναντίον τηλεοπτικού συνεργείου, σε μια έξαρση οργής για την απομάκρυνση πινακίδας που προειδοποιούσε τις γυναίκες να μη διασχίζουν συγκεκριμένους δρόμους.

Οι ταραχές στην Μπέιτ Σεμές αποκαλύπτουν το διευρυνόμενο ρήγμα μεταξύ του βαθιά θρησκευόμενου Ισραήλ και των υπόλοιπων Εβραίων οπαδών του σύγχρονου τρόπου ζωής, διαμάχη που συχνά πυροδοτείται από την ισχυρή παρουσία των υπερορθόδοξων πολιτικών κομμάτων στις ισραηλινές κυβερνήσεις. Παρότι αποτελούν μόνο το 10% του πληθυσμού, οι υπερορθόδοξοι απολαμβάνουν ισχυρά πολιτικά ερείσματα λόγω του εκλογικού συστήματος, διασφαλίζοντας έτσι ευρεία επιρροή. Πολλοί ραββίνοι, πάντως, επιμένουν ότι τα γεγονότα στην Μπέιτ Σεμές ήταν ενέργειες μιας μειοψηφίας του περιθωρίου. Ορισμένοι ραββίνοι, μεταξύ τους και μέλη του υπερορθόδοξου κόμματος Σας, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ένωσαν τη φωνή τους μαζί του, καταδικάζοντας τη βία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.