Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Παλαιστινιακή σημαία στην UNESCO

Υψώθηκε χθες, για πρώτη φορά στα χρονικά, πάνω από υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Ασ. Πρες, AFP, Ροϊτερς

ΠΑΡΙΣΙ. Ιστορική ήταν η χθεσινή μέρα για τους Παλαιστινίους, καθώς η σημαία τους υψώθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά πάνω από υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Υπό το βλέμμα του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και 50 ακόμα επίτιμων καλεσμένων, η σημαία υψώθηκε στον ιστό του κτιρίου της UNESCO στο Παρίσι, δίπλα σ’ αυτές των υπολοίπων 194 μελών του διεθνούς οργανισμού. «Είναι συγκινητικό να βλέπεις τη σημαία μας να κυματίζει δίπλα σε αυτές άλλων κρατών σε μια τόσο όμορφη πόλη όπως το Παρίσι», δήλωσε ο κ. Αμπάς. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα συνυπάρχει αρμονικά με το Ισραήλ», πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα, διπλωμάτης της Παλαιστινιακής Αρχής υπογράμμιζε, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, ότι «ο πρόεδρος Αμπάς βρέθηκε στο Παρίσι «αφενός διότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην UNESCO, αφετέρου διότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η σημαία μας υψώνεται στον ιστό υπηρεσίας του ΟΗΕ». Από την πλευρά της, πάντως, η UNESCO έσπευσε να διευκρινίσει ότι παρόμοιες συμβολικές τελετές λαμβάνουν χώρα κάθε φορά που ένα νέο μέλος εισέρχεται στους κόλπους του οργανισμού.

Η ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στην UNESCO στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου αποτέλεσε προσωπική διπλωματική νίκη του μετριοπαθούς κ. Αμπάς, πλην όμως, πυροδότησε την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ. Αντιδρώντας, μάλιστα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν το «πάγωμα» της οικονομικής τους συνεισφοράς, η οποία υπολογίζεται στο 22% του ετήσιου προϋπολογισμού του οργανισμού. Ηδη, η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρένα Μπόκοβα ανακοίνωσε δραστικές περικοπές, μολονότι ορισμένα κράτη - μέλη, όπως η Ινδονησία και η Γκαμπόν αύξησαν τα ποσά με τα οποία συνεισφέρουν στις δράσεις του οργανισμού. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ αντέδρασε στην ένταξη των Παλαιστινίων στην UNESCO επισπεύδοντας προγράμματα για την ανάπτυξη των εποικισμών στη Δυτική Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ένταξη στην UNESCO, πάντως, δεν επηρεάζει τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ένταξης της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το βέτο των Αμερικανών δε θεωρείται δεδομένο. Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι το Μεσανατολικό μπορεί να διευθετηθεί μόνο διά της οδού της απευθείας διαπραγμάτευσης και πως ως εκ τούτου οι μονομερείς ενέργειες της Παλαιστινιακής Αρχής κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, είκοσι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και το Human Rights Watch, αναφέρουν ότι το 2011 κατεδαφίστηκε ο διπλάσιος αριθμός παλαιστινιακών κατοικιών στη Δυτική Οχθη απ’ ό,τι το 2010. «Καλούμε τα μέλη του ειρηνευτικού κουαρτέτου να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου αυτή να άρει την πολιτική της επέκτασης των εποικισμών» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Επικαλούμενες επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, οι είκοσι αυτές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μόνο το 2011 το Ισραήλ κατεδάφισε 500 παλαιστινιακά σπίτια, υποχρεώνοντας 1.000 ανθρώπους να αναζητήσουν αλλού στέγη. Οι ίδιες οργανώσεις επισημαίνουν, ακόμα, ότι οι πράξεις βανδαλισμού της περιουσίας Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης από ομάδες Εβραίων εποίκων αυξήθηκε φέτος κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα στοιχεία αμφισβήτησε, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, Γκάι Ινμπάρ. Εκανε λόγο για «μονόπλευρη και προκατειλημμένη παρουσίαση του ζητήματος της παράνομης ανέγερσης κατοικιών και άλλων κτιρίων στη Δυτική Οχθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.