Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ

NTV
Ανασκεύασε ο Μεσούτ Γιλμάζ

Όπως μεταδόθηκε από το δελτίο ειδήσεων του NTV στις 11:00 τη Δευτέρα και όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV με τον τίτλο «Ο Γιλμάζ είπε: το είπα για τις πυρκαγιές στην Τουρκία», ο πρώην π/θ Μεσούτ Γιλμάζ υποστήριξε ότι παρεξηγήθηκαν τα λόγια του και ότι τα όσα είπε αφορούσαν τις πυρκαγιές στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα. Ο Μεσούτ Γιλμάζ στη γραπτή ανακοίνωση του είπε τα εξής: « Το θέμα πηγάζει πλήρως από παρεξήγηση. Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχα με τον κ. Ενβέρ Αϊσεβέρ (εννοεί τον δημοσιογράφο της Birgun), σε ερώτηση «σε ποιες περιπτώσεις ισχύει η έννοια του κρατικού μυστικού;» είπα ότι αυτό έχει σχέση με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι π.χ. οι πυρκαγιές δασών που σημειώθηκαν στα παράλιά μας στο Αιγαίο, και οι αξιολογήσεις ότι αυτές έχουν σχέση με την ελληνική Μυστική Υπηρεσία, υπάρχουν επιφυλάξεις από πλευράς εξωτερικής πολιτικής να δοθούν στην δημοσιότητα όσο δεν αποδεικνύονται. Όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα δεν έχει σχέση με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά με τις πυρκαγιές δασών στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη θέμα για μυστικά κονδύλια. Στην ουσία αν συγκριθεί ο τίτλος με το περιεχόμενο, αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Αυτά τα παραθέτω στην κοινή γνώμη έτσι ώστε να μην γίνουν λανθασμένες αξιολογήσεις».

Ο Γιλμάζ πριν αναχωρήσει για το Λος Άντζελες πρόσθεσε τα εξής: «Νομίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν. Εκείνο που εννοούσα εγώ εκεί ήταν οι πυρκαγιές δασών στην Τουρκία. Τη δεκαετία του ’90 στην Τουρκία σχετικά με τις μεγάλης έ-κτασης πυρκαγιές δασών στην χώρα μας, υπήρξαν αξιολογήσεις και ορισμένες πληροφορίες ότι είχαν σχέση με την ελληνική Μυστική Υπηρεσία . Εγώ είπα ότι αυτό, όσο αυτές οι πληροφορίες δεν οριστικοποιούνται και δεν αποδεικνύονται, η κυκλοφορία τους θα είναι λάθος από την πλευρά των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Το θέμα διαστρεβλώθηκε πλήρως. Η αλήθεια είναι έτσι όπως την αναφέρω».

Aksam

Αναμένονται νέες εντάσεις στην Μεσόγειο

Η ένταση στην Μεσόγειο πιθανότατα θα κλιμακωθεί καθώς η τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ και οι Ε/κ θα προβούν σε έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ε/κ αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα τις νέες περιοχές ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου και προσθέτει ότι πιθανότατα οι περιοχές αυτές θα συμπίπτουν με τις περιοχές ερευνών της ΤΡΑΟ , ειδικότερα συμπίπτουν τα 7 από τα 13 «Οικόπεδα». Η αλληλοεπικάλυψη των περιοχών αυτών αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στην Μεσόγειο, σημειώνει η εφημερίδα.


Ηurriyet

Αντιδράσεις Ελλάδας για δηλώσεις Μεσούτ Γιλμάζ

H διευκρίνιση του τούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ότι στην επίμαχη δήλωσή του στην εφημερίδα Birgun εννοούσε τις πυρκαγιές στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, όπως απέδωσε τις δηλώσεις του η Birgun, δεν ήταν αρκετή για να σταματήσουν οι σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις από την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα για τις δηλώσεις Γιλμάζ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε την επανεξέταση υποθέσεων εμπρησμών που βρίσκονται στο αρχείο, ενώ ο Ευρωβουλευτής Νικόλαος Χουντής υπέβαλε σχετική επερώτηση καλώντας την ΕΕ να επιληφθεί του θέματος. Στο δημοσίευμα γράφει ότι οι Έλληνες λένε ότι τα δάση τους τα έκαιγαν Τούρκοι πράκτορες. Σημειώνεται πως η Ελλάδα επιδίδοντας διπλές Νότες διαμαρτυρίας ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα. Η απάντηση της Τουρκίας στις ενέργειες που έγιναν ήταν: «Υπήρξαν δηλώσεις του αξιότιμου Γιλμάζ για το θέμα. Εσείς να πάρετε στα σοβαρά τις δηλώσεις του κ Γιλμάζ και όχι τα όσα αναφέρονται στην εφημερίδα.

Birgun

Αν έχουμε λάθος ψάξτε το

Οι δηλώσεις του Γιλμάζ στην εφημερίδα προκάλεσαν διπλωματική κρίση και ο Μεσούτ Γιλμάζ μετά από τρεις μέρες είπε πως τα λόγια του παρεξηγήθηκαν. Τα λόγια του ότι οι πυρκαγιές στα δάση στην Ελλάδα ήταν αντίποινα ξεσήκωσαν την Ελλάδα η οποία ζήτησε αποζημίωση. Ενώ ο Γιλμάζ είπε ότι παρεξηγήθηκε ο δημοσιογράφος Αϊσεβέρ είπε ότι είναι απολύτως βέβαιος για τα όσα είπε ο Γιλμάζ . Το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι περιμένει δήλωση από την Τουρκία για το θέμα το οποίο χαρακτήρισε «σοβαρό». Οι διατυπώσεις του Γιλμάζ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς καθώς επίσης και από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.


Taraf

Άνεμοι χωρισμού στο νησί

Οι τούρκοι πρέσβεις που ασκούν καθήκοντα σε διάφορα σημεία του κόσμου, από την περασμένη Παρασκευή έχουν θέσει επί τάπητος στην Άγκυρα τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Την περασμένη Κυριακή το θέμα που συζητήθηκε ήταν το Κυπριακό κεκλεισμένων των θυρών. Η Άγκυρα έθεσε επί τάπητος τις στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει στο εξής στην περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι επήλθε πλέον το ανεπίλυτο στο χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται, θα εξεταστεί το τι είδους στρατηγική θα ακολουθηθεί από την τουρκική πλευρά και το τι είδους βήματα θα γίνουν έτσι ώστε το Κυπριακό να πάψει να αποτελεί πρόβλημα για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Κατά τη συνάντηση αυτή έγινε προσπάθεια έτσι ώστε να παραχθούν λύσεις σε πολλά σενάρια. Στο μεταξύ, η ε/κ πλευρά όσο και αν καταφεύγει στην ΕΕ και ακολουθεί την πολιτική του ανεπίλυτου, βλέπει πως δεν μπορεί πλέον να παραμείνει ως μοναδικός αφέντης της Κύπρου αλλά σε τελευταία ανάλυση, στην περίπτωση που καταρρεύσουν οι συζητήσεις για ένα κράτος όπου εκπροσωπούνται δύο κοινότητες, αυτήν την φορά θα τεθεί θέμα χωρισμού ες αεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.