Reuters, AFP, BBC
ΧΑΓΗ. Την άποψη ότι ο θάνατος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι ενδέχεται να είναι έγκλημα πολέμου διατύπωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο, επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς αρχές οφείλουν να εξετάσουν σε βάθος όλες τις υποθέσεις σαν κι αυτήν, όπως και κάθε υποψία που βαρύνει είτε τη μία είτε την άλλη πλευρά στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. «Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίον σκοτώθηκε ο Καντάφι δημιουργεί υποψίες για εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της εισαγγελίας του ΔΠΔ. «Πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα και γι’ αυτό οι διεθνείς αρχές πρέπει να δραστηριοποιηθούν, ετοιμάζοντας σχέδιο ευρείας στρατηγικής για τη διερεύνηση όλων αυτών των εγκλημάτων». Ο κ. Μορένο-Οκάμπο σημείωσε επίσης ότι διερευνώνται επίσης οι αναφορές που εμπλέκουν και το ΝΑΤΟ σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.
Ο συνταγματάρχης Καντάφι σκοτώθηκε, όπως είναι γνωστό, στις 20 Οκτωβρίου, αφού αιχμαλωτίστηκε από τους αντάρτες στη γενέτειρά του, τη Σύρτη. Αξιωματούχοι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης δήλωσαν αρχικά ότι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών, αλλά υποσχέθηκαν να διεξαγάγουν έρευνα έπειτα από πιέσεις της Δύσης. Οι αντάρτες εντόπισαν τον Καντάφι στο κρησφύγετό του, έπειτα από μακρά και αιματηρή πολιορκία της Σύρτης και ενώ τα ίχνη του είχαν χαθεί από τον περασμένο Αύγουστο, έξι μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης και πέντε μήνες μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη διαμάχη. Ερασιτεχνικά βίντεο που ελήφθησαν τη στιγμή της αιχμαλωσίας του τον δείχνουν τραυματία αλλά ζωντανό, περικυκλωμένο από έξαλλο πλήθος μαχητών. Σε αρκετές σκηνές ο όχλος τον χλευάζει και τον ξυλοκοπεί βάναυσα, προτού τελικά χαθεί η εικόνα του, υπό τον ήχο πυροβολισμών.
Οι γιοι του
Ο γιος του Μουτασίμ, ο οποίος πιάστηκε ζωντανός μαζί του, πέθανε και αυτός στα χέρια των ανταρτών – υπόθεση που το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει υποσχεθεί να διερευνήσει από κοινού με αυτήν του Καντάφι. Ο άλλος γιος, Σεφ αλλ Ισλάμ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, κρατείται από τις λιβυκές αρχές και περιμένει τις αποφάσεις των δικαστών του ΔΠΔ για το αίτημα της έκδοσής του. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εισαγγελέας Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι η λιβυκή κυβέρνηση εκλήθη να απαντήσει έως τις 10 Ιανουαρίου. «Οι δικαστές ρωτούν την κυβέρνηση της Λιβύης εάν πρόκειται να παραδώσει τον Σεφ. Με επιστολή που εστάλη στους δικαστές, δήλωσαν ότι θα διερευνήσουν πρώτα όλα τα εγκλήματα στη Λιβύη», σημείωσε ο εισαγγελέας. «Θα δούμε λοιπόν τι πρόκειται να πει η κυβέρνηση. Τους ζητήθηκε να απαντήσουν πριν από τις 10 Ιανουαρίου».
Στο μεταξύ η Human Rights Watch απευθύνει έκκληση στο ΝΑΤΟ να διερευνήσει με τη σειρά του τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις του προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 50 αμάχων στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Λιβύη. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, έως και 50 άμαχοι σκοτώθηκαν στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ, ίσως και περισσότεροι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Φρεντ Αμπρααμς. Από την πλευρά της, η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης εκτιμά ότι στη διάρκεια του εμφυλίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40.000 άτομα, για την απώλεια των οποίων, όπως υπογραμμίζει, ευθύνεται ο Καντάφι. «Ο Καντάφι είναι υπεύθυνος γι’ αυτούς τους θανάτους», δήλωσε ο απεσταλμένος της Λιβύης στον ΟΗΕ, Ιμπραήμ Νταμπάσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.