Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Σφαγή άνευ προηγουμένου στη Συρία

Οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ την Τρίτη εκτέλεσαν 111 πολίτες

A.P., Reuters, AFP

ΒΗΡΥΤΟΣ. Λίγες ώρες πριν από την άφιξη των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, η συριακή αντιπολίτευση έσπευσε χθες να καταγγείλει θηριωδίες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Λονδίνο, οι δυνάμεις του καθεστώτος εκτέλεσαν εν ψυχρώ το βράδυ της Τρίτης 111 πολίτες και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στα χωριά Κανσάφρα και Καφρουέντ στην επαρχία της Ιντλίμπ. Είχε προηγηθεί μεγάλη μάχη στην ευρύτερη περιοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συριακός στρατός σκότωσε περισσότερους από εκατό λιποτάκτες. Επισημαίνεται ότι ο φίλα προσκείμενος στην αντιπολίτευση Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) αποτελείται κυρίως από άνδρες, στην πλειονότητά τους σουνίτες, που αποσκίρτησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος.

Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραμί Αμπντουλραχμάν, χαρακτήρισε την Τρίτη «την πιο αιματηρή μέρα από την έναρξη της εξέγερσης» τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η Γαλλία έκανε λόγο περί «άνευ προηγουμένου» σφαγής και ζήτησε την άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την πλευρά της, η οργάνωση-ομπρέλα των περισσότερων αντιπολιτευτικών κινημάτων της χώρας, Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC), υποστήριξε ότι περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας από την περασμένη Δευτέρα. «Καλούμε τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ να συνεδριάσουν εκτάκτως με θέμα τις σφαγές του καθεστώτος στην Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια και στη Χομς», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του SNC, το οποίο φιλοδοξεί να αναλάβει σύντομα τη μεταβατική διακυβέρνηση της Συρίας. Το SNC έθεσε, ακόμα, ζήτημα δημιουργίας ζωνών ασφαλείας για τους αμάχους στην Ιντλίμπ και τη Χομς, ενώ ζήτησε από τον Ερυθρό Σταυρό να μεριμνήσει για την αποστολή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αραμπί, επιβεβαίωσε αργά χθες το απόγευμα ότι η ολιγομελής αντιπροσωπεία του οργανισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων θα βρίσκεται σήμερα στη Δαμασκό προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την άφιξη των 150, τελικά, παρατηρητών. Σύμφωνα με τον κ. Ελ Αραμπί, οι παρατηρητές που θα αναλάβουν την επίβλεψη του ειρηνευτικού σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου θα καταφθάσουν στη Συρία πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό και ως Οδικός Χάρτης, προβλέπει την άμεση απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την έναρξη του εθνικού διαλόγου μεταξύ του καθεστώτος Ασαντ και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. «Σε διάστημα μιας εβδομάδας από την άφιξη των παρατηρητών θα γνωρίζουμε αν η Συρία εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από τον Οδικό Χάρτη», εκτίμησε ο κ. Ελ Αραμπί.

Απήχθησαν πέντε Ιρανοί

Στο μεταξύ, πέντε Ιρανοί που εργάζονταν σε υπό κατασκευή σταθμό ηλεκτροδότησης στη Συρία φέρονται να έχουν απαχθεί κοντά στη Χομς. «Αγνωστοι απήγαγαν πέντε τεχνικούς μας, την ώρα που εκείνοι κατευθύνονταν οδικώς προς το εργοτάξιο της Τζαντάρ όπου και εργάζονται», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό. «Καλούμε την αδελφή κυβέρνηση της Συρίας να δράσει άμεσα για την απελευθέρωση των πέντε και τη σύλληψη των απαγωγέων τους», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Η συριακή αντιπολίτευση έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει την ιρανική κυβέρνηση ότι συνεργάζεται με το καθεστώς Ασαντ για την πάταξη της εξέγερσης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.