Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Τουρκία 2012: Τρομακτικές δαπάνες εξοπλισμών, άμυνας και ασφάλειας!

Με τις γνωστές ανατολίτικες πονηριές οι οποίες όμως βρίσκουν πρόθυμο ακροατήριο από διάφορους αφελείς εντός Ελλάδας για να τις αναμασάνε, η Τουρκία επιχειρεί για μια ακόμη χρονιά να κρύψει τις κολοσσιαίες εξοπλιστικές της δαπάνες, τις οποίες θα ζήλευε ακόμα και… ο Τζένγκις Χαν τα χρόνια που ετοιμαζόταν για τις εκστρατείες του!


Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν λοιπόν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για το οικονομικό έτος 2012, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 7,4% σε σχέση με το 2011 και θα αντιστοιχεί στο 1,3% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ), με αυτό το τελευταίο νούμερο να αξιοποιείται επικοινωνιακά για να μην κατηγορηθεί η Τουρκία των ισλαμιστών, ΟΧΙ πλέον των στρατηγών (έχει σημασία, διότι αποκαλύπτει άλλη μια φενάκη των εν Ελλάδι αφελών, ότι για όλα έφταιγαν οι «στρατοκράτες», οι «κακοί» στρατηγοί…) για υπερεξοπλισμούς και αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.



Όπως όμως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ που μεταδίδουν την είδηση, στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται επιπλέον δαπάνες οι οποίες δεν αποκαλύπτονται ούτε στους βουλευτές, όπως αυτές για την αμυντική βιομηχανία, δηλαδή για τα εξοπλιστικά, τα οποία κατά δεκάδες υλοποιεί η Άγκυρα! Ωραία δημοκρατία! Και φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέσει ως προϋπόθεση προώθησης των όποιων ενταξιακών διαπραγματεύσεων την πλήρη διαφάνεια και σε αυτό τον τομέα, ίσως και να εξηγήσει ποιος είναι ο λόγος που ωθεί τους Τούρκους να θεωρούν κρατικό μυστικό αυτές τις δαπάνες…

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας κατατέθηκε στο τουρκικό Κοινοβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου. Μελέτη του πανεπιστημίου Bilgi υποστηρίζει ότι το ποσοστό των δαπανών για τους τομείς ασφάλειας και άμυνας της Τουρκίας το 2010 ανήλθε στο 3,7% του ΑΕΠ. Πέραν του ότι είναι βέβαιο ότι το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, θα ξαναρωτήσουμε, για ποιον λόγο αυτό το ποσοστό πρέπει να είναι απόρρητο; Κι εάν λάβουμε ως δεδομένο αυτό το 3,7% πόσο επικίνδυνα αφελείς για να μην πούμε τίποτα πολύ, μα πολύ χειρότερο (…) είναι όλα αυτά τα «φρούτα» της πολιτικής μας ζωής που εξακολουθούν να ζητούν περικοπές των αμυντικών δαπανών στην Ελλάδα, οι οποίες κοντεύουν πλέον να μηδενιστούν και σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια;

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Today’s Zaman» τα κονδύλια που κατανέμονται στο υπουργείο Άμυνας και άλλους θεσμούς της χώρας που ασχολούνται με την ασφάλεια και την τήρηση της τάξης και του νόμου (βλ. Στρατοχωροφυλακή και μυστικές υπηρεσίες) κυμαίνονται περί τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια, το 11,1% του συνολικού προϋπολογισμού του έτους!!! Ο προϋπολογισμός της Στρατοχωροφυλακής αυξάνεται κατά 7,6% σε σχέση με το 2011 και της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ κατά 12,8%… Φυσικά, κρατικό μυστικό παραμένουν οι προϋπολογισμοί των 16 κρατικών (ελέγχονται από το στράτευμα) αμυντικών βιομηχανιών, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το Ίδρυμα για την Ενίσχυση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSKGV).

Την ίδια στιγμή μειώνεται κατά 16,7% ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας (φαίνεται ότι τα έλυσε εκεί ο Ερντογάν τα προβλήματα!), ενώ ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας αυξάνεται κατά 14,8% ανερχόμενος στο 2,75% του τουρκικού ΑΕΠ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, μιλώντας για το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας ανέφερε ότι η εγχώρια βιομηχανία καλύπτει σε ποσοστό 52% τις ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (από μόλις 15% το 2004…). Ωστόσο, βουλευτής της αντιπολίτευσης μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού Προϋπολογισμού, ανέφερε ότι η Τουρκία ακόμα εξαρτάται στον τομέα κρισίμων τεχνολογιών από το εξωτερικό.

Ωστόσο, στα θετικά της όλης υπόθεσης, θα πρέπει na σημειώσουμε την ευθύτητα και την ψυχραιμία με την οποία θέτει το θέμα της διαφάνειας ο τουρκικός Τύπος, ιδίως το δημοσίευμα της «Zaman» από το οποίο αντλήσαμε τα ενδιαφέροντα στοιχεία (και την εντυπωσιακή φωτογραφία την οποία έχουν τραβήξει οι Τούρκοι συνάδελφοι). Οι ομιλούντες τη αγγλική γλώσσα φίλοι μας, αξίζει τον κόπο να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας και να διαβάσουν το πρωτότυπο ρεπορτάζ της εφημερίδας που περιέχει πολύ ενδιαφέροντα επιπλέον στοιχεία, στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action?load=detay&newsId=265946&link=265946

ΠΗΓΗ:http://www.defence-point.gr/news/?p=31161

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.