Πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και τις κυβερνητικές δυνάμεις
The Economist
Εννέα μήνες από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία και οι ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ «συνοδεύονται» πλέον από ένα διαρκώς διευρυνόμενο αντάρτικο. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, 27 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος έπεσαν νεκροί από τα πυρά λιποτακτών στην περιοχή της Χαρουάν. Την περασμένη Τρίτη, ωστόσο, περισσότεροι από εκατό άνδρες του φίλα προσκείμενου στην αντιπολίτευση, Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) σκοτώνονταν κατά τη διάρκεια μεγάλης μάχης στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ. Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, μάλιστα, έσπευσαν να καταγγείλουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εκτέλεσαν εν ψυχρώ 111 αμάχους στις κωμοπόλεις, Κανσάφρα και Καφρουέντ και να χαρακτηρίζουν την 20ή Δεκεμβρίου ως την «πιο αιματηρή μέρα της επανάστασης». Σύμφωνα δε με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Λονδίνο, από την Κυριακή μέχρι την Πέμπτη, οι αντάρτες είχαν καταστρέψει πάνω από 17 άρματα μάχης του στρατού και είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 14 στρατιώτες.
Ολα αυτά τη στιγμή που το καθεστώς αποδέχθηκε στις αρχές της εβδομάδας την άφιξη 150 παρατηρητών υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία. Οι παρατηρητές, θα επιβλέψουν την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη του Αραβικού Συνδέσμου για τη διευθέτηση της κρίσης, τον οποίο έχει κατ' αρχήν αποδεχθεί το καθεστώς Ασαντ. Σημειώνεται ότι ο Οδικός Χάρτης προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα και την άμεση έναρξη του εθνικού διαλόγου για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η αντιπολίτευση, πάντως, θεωρεί δεδομένο ότι οι δεσμεύσεις του προέδρου Ασαντ δεν έχουν την παραμικρή αξία και αμφιβάλλουν για τις πιθανότητες διευθέτησης της κρίσης διά της διαπραγματευτικής οδού. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελ Αραμπί, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «μια εβδομάδα μετά την άφιξη των παρατηρητών θα γνωρίζουμε αν η συριακή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα».
Κλιμάκωση της βίας
Οσον αφορά, πάντως, το μέτωπο των συγκρούσεων, ο FSA δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ισοδύναμος των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος. «Μιλάμε για τουφέκια και ελαττωματικές αντιαρματικές ρουκέτες ενάντια σε τανκς», σχολίασε στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό. Η πόλη της Χομς εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων, όπως και η ευρύτερη επαρχία της Ιντλίμπ. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν, επίσης, ότι τα φαινόμενα βίας γίνονται ολοένα και πιο έντονα στην Ντεράα και στη Δαμασκό. Η σημασία της Χομς έγκειται στο γεγονός ότι η ανθεκτικότητα των εκεί αντικαθεστωτικών λειτουργεί ως ενθαρρυντικός παράγοντας για τους εξεγερμένους σ' άλλα σημεία της χώρας, ενώ η περιοχή γύρω από την πόλη λειτουργεί σαν μαγνήτης για τους λιποτάκτες.
Μέσα στη Χομς, οι κάτοικοι αναφέρουν δεκάδες κρούσματα απαγωγών και πράξεων αντεκδίκησης μεταξύ των κατοίκων. Πολλοί οδηγοί ταξί βρίσκονται τις τελευταίες μέρες δολοφονημένοι για λόγους που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. «Οι δολοφονίες αυτές δεν σχετίζονται με θρησκευτικές ή εθνοτικές διαφορές», λέει ένας νεαρός από τη Χομς. Αλλοι, όμως, διαφωνούν και τονίζουν ότι η αντιπαράθεση προσλαμβάνει ήδη θρησκευτικές και εθνοτικές διαστάσεις. «Οπως και να έχει», λέει το ηγετικό στέλεχος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (SNC) και ακτιβιστής των ανθρωπινών δικαιωμάτων, Ραντουάν Ζιαντέχ, η κατάσταση που διαμορφώνεται τελευταία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. «Αν έχουν διαπραχθεί τόσο σοβαρά εγκλήματα, τότε πολύ φοβάμαι ότι το μεταβατικό σύστημα για την απόδοση δικαιοσύνης μετά την πτώση του καθεστώτος θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα», προειδοποιεί.
Στο μεταξύ και ενώ το καθεστώς διεξάγει δημοτικές εκλογές, προσποιούμενο ότι η χώρα παραμένει σταθερή, οι οικονομικές κυρώσεις «γονατίζουν» τη Δαμασκό. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχουν καταβληθεί και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα ο πρόεδρος Ασαντ θα αποτελέσει παρελθόν. Το ερώτημα είναι πότε και πώς. Απαντες, πάντως, θεωρούν δεδομένο ότι η βία θα κλιμακωθεί.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.