Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

30 δισ. δολάρια σπατάλησαν οι ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ την τελευταία δεκαετία.


30 δισεκατομμύρια δολάρια σπατάλησαν οι ΗΠΑ σε συμβόλαια σε Αφγανιστάν και Ιράκ, σύμφωνα με διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου.

Η Επιτροπή Πολεμικών Συμβολαίων απέδωσε το φαινόμενο στην εξάρτηση από ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών, στην έλλειψη σχεδιασμού και σε κρούσματα απάτης, ενώ τόνισε ότι διαθέτει αποδείξεις για ελλειπή λογιστικό έλεγχο και απουσία ανταγωνισμού σε πολλές προσφορές.

Σε άρθρο τους στην «Washington Post», οι συντάκτες του πορίσματος της επιτροπής προειδοποιούν ότι οι επενδύσεις στις δύο χώρες θα αποτύχουν πριν ακόμη λήξει η αμερικανική εμπλοκή σε αυτές. Μεταξύ των παραδειγμάτων της έκθεσης ξεχωρίζει το συμβόλαια κατασκευής νέας φυλακής κόστους 40 εκατ. δολαρίων, την οποία η Βαγδάτη δεν ήθελε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Αμερικανικές επενδύσεις και έργα υποδομής στις δύο αυτές χώρες απειλούνται επίσης λόγω της αδυναμίας ή της άρνησης των τοπικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν τα έργα αυτά. Σε μία περίπτωση, 300 εκατ. δολάρια διοχετεύθηκαν για την κατασκευή τεχνολογικά προηγμένου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Καμπούλ, το οποίο οι Αφγανοί αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς ξένη βοήθεια.

Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να κοινοποιηθεί αύριο.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.