Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Πριν αποχωρήσει, ο Χου Ζιντάο ορίζει τις νέες προκλήσεις


AFP, Reuters
ΠΕΚΙΝΟ. Την ανάγκη μιας πολιτικής μεταρρύθμισης στην Κίνα, που θα πατάξει τη διαφθορά αλλά δεν θα αντιγράψει «κανένα δυτικό πολιτικό σύστημα», επισήμανε, χθες, ο πρόεδρος, Χου Ζιντάο, καθώς ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία στον διάδοχό του, νυν αντιπρόεδρο, Σι Tζινπίνγκ, στο πλαίσιο του 18ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, στο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο, ο κ. Χου όρισε τις βασικές προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, μεταξύ τους και την προώθηση ενός νέου κινεζικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
«Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η προβολή της πολιτικής ακεραιότητας, που είναι μείζον πολιτικό θέμα και ανησυχεί έντονα τον λαό, αποτελεί σαφή δέσμευση του κόμματος», υπογράμμισε, προειδοποιώντας τη νέα ηγεσία ότι το εν λόγω ζήτημα μπορεί να απειλήσει το ίδιο το κράτος. Στον απόηχο της πτώσης του πανίσχυρου κομματικού αξιωματούχου, Μπο Σιλάι, η σύζυγος του οποίου καταδικάστηκε για τον φόνο Βρετανού επιχειρηματία, ο απερχόμενος ηγέτης ήταν κατηγορηματικός: «Εάν αποτύχουμε να χειριστούμε σωστά το θέμα της διαφθοράς, θα αποβεί μοιραίο για το κόμμα, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την κατάρρευση του κράτους». Ο κ. Χου θα παραδώσει την ηγεσία του ΚΚ Κίνας στο τέλος του συνεδρίου την ερχόμενη Τετάρτη και θα αποχωρήσει από την προεδρία τον Μάρτιο.
Η πολιτική μεταρρύθμιση, όμως, δεν θα σημάνει αντιγραφή οποιουδήποτε δυτικού πολιτικού συστήματος. «Δεν θα πορευτούμε ποτέ στον κλειστό δρόμο ούτε θα αλλάξουμε τις σημαίες και τα σύμβολά μας», δήλωσε. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και προστασίας των χωρικών υδάτων, καθώς εκκρεμούν διαμάχες για αμφιλεγόμενες περιοχές με την Ιαπωνία και τα έθνη της νοτιοανατολικής Ασίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ταϊβάν, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση με στόχο την ανεξαρτησία θα συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του Πεκίνου. «Ο κινεζικός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ σε κανέναν και σε καμία δύναμη να χωρίσει την Ταϊβάν από τη μητέρα πατρίδα με οποιαδήποτε μέσα».
Παρά τις επισημάνσεις για τη διαφθορά, η ομιλία του, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν ξέφυγε από τα καθιερωμένα. «Ηταν μάλλον συντηρητική», όπως το έθεσε ο Ζιν Ζονγκ, διευθυντής του Open Magazine, μιας ανεξάρτητης έκδοσης του Χονγκ Κονγκ, που ειδικεύεται σε θέματα κινεζικής πολιτικής. «Δεν υπήρχε τίποτε σε αυτήν που να σηματοδοτεί κάποιο αποφασιστικό βήμα στην πολιτική μεταρρύθμιση». Παρότι ο κ. Χου δεν ανέφερε το όνομα του Μπο Σιλάι, μέλους του Πολιτικού Γραφείου, που άλλοτε θεωρείτο διεκδικητής ανώτερου αξιώματος, ο ίδιος δεν άφησε καμία αμφιβολία στην αιχμή του: «Ολοι εκείνοι, οι οποίοι παραβιάζουν την κομματική πειθαρχία και τους νόμους του κράτους, όποιοι κι αν είναι, όποια εξουσία κι αν έχουν, πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη χωρίς έλεος».
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Χου, ένα νέο μοντέλο. «Αντιδρώντας στις αλλαγές που συντελούνται τόσο στις εσωτερικές όσο και στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, θα πρέπει να επισπεύσουμε τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη βασίζεται στη βελτιωμένη ποιότητα και επίδοση». Η οικονομία της Κίνας, τόνισε ο κ. Χου, «πρέπει να ωθείται περισσότερο από την εσωτερική ζήτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.