Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ασαντ: «Η Δύση δεν θα επέμβει»



Βέβαιος ο Σύρος πρόεδρος ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση με στόχο την ανατροπή του
A.P., Reuters, AFP
ΒΗΡΥΤΟΣ. Τη στιγμή που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επίκεινται κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ο Μπασάρ αλ Ασαντ εκτιμά ότι η Δύση δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του. Μιλώντας στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο «Russia Today», ο Σύρος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι οι δυτικές δυνάμεις έχουν αντιληφθεί το δυσβάσταχτο κόστος μιας στρατιωτικής παρέμβασης με στόχο την ανατροπή του και ως εκ τούτου έχουν ήδη εγκαταλείψει το συγκεκριμένο σενάριο. «Δεν νομίζω ότι η Δύση θα επιλέξει αυτήν την οδό και αυτό διότι γνωρίζει πως μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε αλυσιδωτές αρνητικές εξελίξεις από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό», υποστήριξε ο πρόεδρος Ασαντ. Ο ίδιος, μάλιστα, έσπευσε να απορρίψει τη βρετανική πρόταση περί παροχής ασύλου σε περίπτωση που επιλέξει να παραιτηθεί από την εξουσία, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι «δημιούργημα της Δύσης» και ότι «ως γέννημα θρέμμα» της Συρίας είναι υποχρεωμένος να ζήσει και να πεθάνει στη χώρα του.
Στο μεταξύ, πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, επιβεβαίωσε χθες την πρόθεση της Αγκυρας να ζητήσει την έγκριση του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη συστοιχιών τύπου «Patriot» στα σύνορα με τη Συρία. «Είναι απόλυτα φυσιολογικό να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των συνόρων μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Αν και απέκλεισε μεν κάθε ενδεχόμενο κήρυξης πολέμου στη Συρία, διαψεύδοντας με έμμεσο τρόπο τα σενάρια περί αξιοποίησης των «Patriot» για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ο κ. Γκιουλ τόνισε ότι η Αγκυρα δεν θα προβεί σε επιθετικές κινήσεις, εκτός και αν η Δαμασκός προβεί σε «παράλογες ενέργειες». Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η Αγκυρα έχει ήδη εξασφαλίσει από την Ουάσιγκτον το πράσινο φως για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Γκιουλ, αναζωπυρώθηκε η ένταση στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι δύο πολίτες τραυματίστηκαν στο χωριό Σεϊνλανπινάρ της νοτιοανατολικής επαρχίας Σανλιουρφά. Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Zaman» αναφέρει ότι σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων ξέσπασαν χθες το πρωί σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το Σεϊνλανπινάρ, στην περιφέρεια Ρασουλιάν της Συρίας. Αλλες πηγές στην περιοχή υποστήριζαν ότι οι δύο Τούρκοι πολίτες τραυματίστηκαν από τα πυρά Σύρων στρατιωτών που καταδίωκαν ομάδα ανταρτών, μέλη της οποίας διέσχισαν τα σύνορα και κατευθύνθηκαν προς το Σεϊνλανπινάρ όπου βρήκαν εντέλει καταφύγιο.
Κατά τα άλλα, κάθε άλλο παρά θετικά αποτελέσματα φέρεται να παρήγαγε η χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου (SNC) στην Ντόχα. Στόχος της συνεδρίασης ήταν να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των παρατάξεων που απαρτίζουν το πολιτικό σκέλος της συριακής αντιπολίτευσης, πλην όμως, πηγές από το Κατάρ έκαναν λόγο για μαζικές παραιτήσεις μελών. «Αλλεπάλληλες παραιτήσεις μελών που επικαλούνται απόκλιση από το αρχικό σχέδιο», έγραψε ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης με το ψευδώνυμο Χασάν Χασάν στο Twitter. Κατά μία εκδοχή, αφορμή για τις παραιτήσεις αποτέλεσε η μη εκλογή γυναικών στην εκτελεστική επιτροπή και η υπερίσχυση των ισλαμιστών στις θέσεις-κλειδιά. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε το SNC να συμπεριλάβει στους κόλπους του μέλη της ένοπλης αντίστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.