Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Εντός διετίας, κινεζικά πυρηνικά υποβρύχια


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εντός δύο ετών, η Κίνα θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης υποβρυχίων τα οποία θα φέρουν πυρηνικά όπλα. Αυτό σημειώνεται σε προσχέδιο έκθεσης την οποία εκπόνησε επιτροπή για λογαριασμό του αμερικανικού Κογκρέσου. Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η Κίνα εξακολουθεί να παραμένει «η πλέον απειλητική δύναμη» στον κυβερνοχώρο. Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η Κίνα είναι η μόνη πυρηνική δύναμη που αυξάνει την πυρηνική ισχύ της. Οι άλλες χώρες που είναι πυρηνικές δυνάμεις, είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία και η Γαλλία.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, έχει θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων του τον εκσυγχρονισμό του κινεζικού ναυτικού. Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο της αεροπλανοφόρο, το οποίο αγόρασε από την Ουκρανία, τον Σεπτέμβριο. «Η συγκρότηση ισχυρής εθνικής άμυνας και ισχυρών ενόπλων δυνάμεων που προσιδιάζουν στο διεθνές κύρος της χώρας και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ασφάλειάς της και των συμφερόντων της είναι στρατηγικής σημασίας στόχος για τον εκσυγχρονισμό της χώρας» τόνισε ο Χου στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του 18ου συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που άρχισε χθες. Αναλυτές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη υποβρυχίων που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, τα οποία θα ενισχύουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας, ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας. Το γεγονός θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Η Κίνα έχει δεσμευτεί με διεθνείς συμφωνίες αναφορικά με τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.
Ωστόσο, δεν έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις όπως τη Νέα Συμφωνία για τον Περιορισμό των Στρατηγικών Οπλων, του 2010, και τη Συμφωνία για τον Περιορισμό των Πυρηνικών Οπλων Μέσου Βεληνεκούς, του 1987.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.