The Economist
Οταν θα γράφονται τα βιβλία Ιστορίας, το διήμερο 8 - 9 Δεκεμβρίου θα θεωρείται ένα σημείο καμπής για την κρίση του ευρώ; Είναι οι ημέρες της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, της τελευταίας από μία σειρά πολυσυζητημένων συνόδων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ηγέτες έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί την πραγματοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Το γνωστό και ως δίδυμο «Μερκοζί» έχει συμφωνήσει ήδη ότι η προτεραιότητα της συνόδου θα πρέπει να είναι η πορεία προς την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εάν, όμως, το ευρώ πρόκειται να επιβιώσει, τότε χρειάζεται ένα πιο ισορροπημένο σχέδιο για την οικοδόμηση της δημοσιονομικής και οικονομικής ολοκλήρωσης που θα ταιριάζει στη σημερινή νομισματική ένωση. Η εξεύρεση τρόπων για την αστυνόμευση των κυβερνήσεων και την αποτροπή δημοσιονομικής ασωτίας αποτελεί μεν ένα μέρος αυτής, το οποίο όμως δεν είναι ούτε το πιο σημαντικό, ενώ είναι και σχεδόν απίθανο να λειτουργήσει από μόνο του. Η πρόταση των «Μερκοζί» έχει ως στόχο, μέχρι τον Μάρτιο του 2012, να έχει αποσπάσει την έγκριση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για μία αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανονισμών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τέτοιους είδους μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι αρκετές για την επίλυση του προβλήματος. Οι πιθανότητες να αποτραπεί μία χώρα παραβάτις μέσω προστίμων είναι περιορισμένες. Και η καταπάτηση των δημοσιονομικών κανόνων δεν ήταν η πρώτη, ούτε καν η βασική, αιτία του αρχικού προβλήματος. Η σημερινή κρίση έχει να κάνει λιγότερο με τη δημοσιονομική ασωτία και περισσότερο με τους φόβους των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του ευρώ και με τις μαζικές αποχωρήσεις κεφαλαίων από τις περιφερειακές οικονομίες.
Η κ. Μέρκελ έπεισε τον κ. Σαρκοζί να απορρίψει την ιδέα των ευρωομολόγων. Η ελπίδα φαίνεται να είναι ότι οι «σκληρές κουβέντες» υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα είναι αρκετές για να πείσουν την ΕΚΤ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο. Oμως, δεν υπάρχει κάποια στρατηγική ως προς το μεγαλύτερο ζήτημα του πώς και πόσο μακριά θα πρέπει να «αγκαλιάσουν» την ιδέα της κοινής ευθύνης για κάποια χρέη. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_09/12/2011_465473
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.