Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010
Παρουσιάστηκε το «Στρατηγικό Βάθος» σε Λεμεσό και Πάφο
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και την Κίνηση Καθηγητών «Νέα Πνοή για την Εκπαίδευση», στις 12 Οκτωβρίου στη Λεμεσό και στις 13 στην Πάφο, η παρουσίαση του βιβλίου του Τούρκου πανεπιστημιακού και υπουργού εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, «Το Στρατηγικό Βάθος: Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας».
Και στις δύο παρουσιάσεις, οι αίθουσες ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Οι παρευρισκόμενοι πάντως είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις εξαιρετικές παρουσιάσεις από τους Νεοκλή Σαρρή, Χρήστο Ιακώβου και Παναγιώτη Ήφαιστο.
Όλοι οι παρουσιαστές τόνισαν την σημασία του βιβλίου για την κατανόηση της σημερινής Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με τους τρεις παρουσιαστές ο Νταβούτογλου επιχειρεί να κάνει τη κλασική γεωπολιτική σύζευξη. Από τη μία περιγράφει το γεωγραφικό πλεονέκτημα του «στρατηγικού βάθους» της Τουρκικής θέσης στο διεθνές σύστημα και από την άλλη προσπαθεί να εξηγήσει ποιοί θα πρέπει να είναι οι πολιτικοί στόχοι της Τουρκίας που υπαγορεύονται από τη γεωγραφία, δηλαδή η εξισορρόπηση της ένταξης της χώρας στους δυτικούς θεσμούς με την άσκηση κεντρικού και ηγετικού ρόλου στο μουσουλμανικό κόσμο.
Τέλος, έγινε εκτεταμένη αναφορά από τους παρουσιαστές για τις ηγεμονικές νεοοθωμανικές αντιλήψεις του Νταβούτογλου σχετικά με το Κυπριακό και το Αιγαίο, καταδεικνύοντας ότι η πρώιμη αρθρογραφία, τόσο στον Αθηναϊκό όσο και στον Κυπριακό Τύπο που εκλαμβάνει την άποψή του για «μηδενικές τριβές με τους γείτονες της Τουρκίας» τελικά απολυτοποιεί τη γενικώτερη προσέγγισή του για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και πως πρόκειται για αποσπασματική και παραπλανητική ερμηνεία των απόψεων Νταβούτογλου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Θα ήταν άκρως διαφωτιστικό και παράλληλα εύστοχο ως προς την ενημέρωση η οπτικοακουστική κάλυψη τέτοιων παρουσιάσεων. Συνάμα με την δυνατότηα αναμετάδοσης τους στο διαδύκτιο θα έρχονταν στην αντίληψη ενός τεράστιου όγκου ανθρώπων εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό θα προβληματιζόταν κιόλας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό ιστολόγιο
με εις βάθος αναλύσεις