Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Και η Τεχεράνη στις διεργασίες για το Αφγανιστάν


AFP, A.P., Reuters


Το Ιράν συμμετέχει και επισήμως πλέον στις διπλωματικές διεργασίες για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο του Αφγανιστάν, όπως επιβεβαίωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Μάλιστα, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι κάθισαν χθες στο ίδιο τραπέζι, κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλού επιπέδου, που φιλοξενήθηκε στη Ρώμη, με θέμα τη διαδικασία σταδιακής μεταβίβασης της ευθύνης για την εσωτερική ασφάλεια του Αφγανιστάν στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις. Οπως δήλωσε ο κ. Χόλμπρουκ, το Ιράν είναι όμορη χώρα του Αφγανιστάν και η Ουάσιγκτον «δεν έχει κανένα πρόβλημα» να αναγνωρίσει ότι η Τεχεράνη έχει λόγο και ρόλο να παίξει στις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Οι δυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) στοχεύουν να έχουν παραδώσει τον έλεγχο της χώρας στην κυβέρνηση της Καμπούλ έως το 2015. Προκειμένου να τηρηθεί το φιλόδοξο αυτό χρονοδιάγραμμα, η συνεργασία της Τεχεράνης, η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό εμπορικό εταίρο του Αφγανιστάν και τηρούσε ανέκαθεν εχθρική στάση απέναντι στο σουνιτικό καθεστώς των Ταλιμπάν, θεωρείται απαραίτητη. Εξίσου απαραίτητη θεωρείται και η ευόδωση των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχει ξεκινήσει ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, με τους Ταλιμπάν, αλλά και η συνεργασία του Πακιστάν.

Εξάλλου, μετά εννέα χρόνια πολέμου, η ISAF, η οποία αριθμεί πλέον 150.000 στρατιώτες, δεν έχει καταφέρει να καταστείλει το κίνημα των φανατικών ισλαμιστών. Αντιθέτως, η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει βρει ασφαλές καταφύγιο στις ορεινές περιοχές του γειτονικού Πακιστάν και από εκεί κατευθύνει το αντάρτικο εναντίον της ISAF. Στο Πακιστάν βρίσκεται επίσης και ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, μαζί με τον υπαρχηγό του, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτίμηση ανώτατου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, την οποία επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι δύο τους ζουν άνετα σε κοντινά σπίτια.

Με άλλα λόγια, ούτε και ο δεύτερος στόχος της εισβολής στο Αφγανιστάν, δηλαδή η σύλληψη ή η εξόντωση της ηγεσίας της Αλ Κάιντα, επιτεύχθηκε σε αυτά τα εννέα χρόνια. Οι εξτρεμιστές απειλούν πλέον με επιθέσεις και στην Ευρώπη, με τον εκπρόσωπό των Ταλιμπάν να προειδοποιεί χθες την Ολλανδία με αντίποινα εάν ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος, Χέερτ Βίλντερς, πιέσει για την εφαρμογή «αντι-ισλαμικών» πολιτικών στη χώρα. Παράλληλα, συνεχίζουν τις καθημερινές επιθέσεις εναντίον του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_19/10/2010_419220
(19/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.