A. P., Reuters, AFP
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν επισκέφθηκε χθες τη Γερμανία στο πλαίσιο των ζυμώσεων πριν από τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο την οικοδόμηση αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη. Ο Ρασμούσεν κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να λάβει μέρος στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε εναντίον της υπερβολικά ταχείας προσέγγισης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τον παραδοσιακό της αντίπαλο. Σύμφωνα με την Αγκελα Μέρκελ, η παρουσία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ στη σύνοδο της Λισσαβώνας και η κοινή εκτίμηση της κατάστασης από το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία είναι από μόνα τους πολύ σημαντικά βήματα.
Μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Ρασμούσεν ερωτήθη για την επερχόμενη δημοσίευση μυστικών αρχείων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ από την ιστοσελίδα Wikileaks. «Είναι πολύ ατυχής», απάντησε ο γ. γ. του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το περιεχόμενο των συζητήσεων του γ. γ. με τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν δημοσιοποιήθηκε. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία ζητεί από το ΝΑΤΟ να προχωρήσει σε επίδειξη καλής θέλησης στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού, αποσύροντας π. χ. τα αμερικανικά πυρηνικά από το γερμανικό έδαφος. Επίσης, υπό διαμόρφωση βρίσκεται το νέο δόγμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα παρουσιαστεί στη Λισσαβώνα. Το επίμαχο ζήτημα είναι αν η Ευρώπη χρειάζεται αντιπυραυλική ασπίδα, αν η ασπίδα αυτή θα καλύπτει και τη Ρωσία, όπως συζητήθηκε στην πρόσφατη τριμερή σύνοδο Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας, και αν η ασπίδα αυτή καθιστά περιττό το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο, όπως υποστηρίζει η Γερμανία.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_23/10/2010_419849
(23/10/10)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.