Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΗΠΑ και Πακιστάν στηρίζουν ανοιχτά συνομιλίες με Ταλιμπάν

AFP, A. P., Reuters

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Πακιστάν δηλώνουν ευθέως πλέον ότι στηρίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν. Μολονότι οι εξτρεμιστές αντάρτες επισήμως το διαψεύδουν, είναι κοινό μυστικό ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, δήλωσε χθες ότι το Ισλαμαμπάντ, το οποίο σημειωτέον ασκεί μεγάλη επιρροή στους Ταλιμπάν, «είναι διατεθειμένο να παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση», με την προϋπόθεση ότι «τον πρώτο λόγο θα έχει η κυβέρνηση του Αφγανιστάν». Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε επισημοποιήσει την άρση των αμερικανικών ενστάσεων για τις συνομιλίες, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον «θα κάνει ό, τι χρειαστεί» για να επιτευχθεί ειρήνη. Εξάλλου, οι απώλειες της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η οποία αριθμεί πλέον 150.000 στρατιώτες, αυξάνονται συνεχώς και ο πόλεμος έχει μπει στον δέκατο χρόνο του, χωρίς ορατή «διέξοδο από το τούνελ». Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΝΑΤΟ έχει χάσει 16 στρατιώτες μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες, ενώ και το Πακιστάν διακινδυνεύει τη σταθερότητά του, καθώς η μεθόριός του έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των Ταλιμπάν και των αμερικανικών δυνάμεων.


Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει έως σήμερα, στις συνομιλίες με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι συμμετέχουν αντιπρόσωποι των Αφγανών Ταλιμπάν του διαβόητου μουλά Ομάρ, αλλά και στελέχη του εξτρεμιστικού δικτύου της οικογένειας Χακάνι. «Κόκκινη γραμμή» της αμερικανικής πλευράς είναι να αποδεχθούν οι Ταλιμπάν το αφγανικό Σύνταγμα και να αποκηρύξουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.